Θεματική εικόνα για το πρώτο drone. Σύγχρονο λευκό drone με τέσσερις έλικες πετά στον γαλάζιο ουρανό.

Το πρώτο drone: Η ιστορική εξέλιξη των ΣμηΕΑ!

Μπορεί να πιστεύετε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ή Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών / ΣμηΕΑ) που βλέπετε πλέον συνεχώς γύρω σας αποτελούν μια πρόσφατη ανακάλυψη ή εξέλιξη, ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια. Η ιστορία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles ή UAV) εκτείνεται αρκετά χρόνια πίσω.

Ποιο ήταν το πρώτο drone; Πότε εφευρέθηκε και για ποιον σκοπό χρησιμοποιήθηκε; Ποια ήταν η εξέλιξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μέσα στον χρόνο;

Τις απαντήσεις σε αυτές και σε πολλές ακόμα ερωτήσεις θα βρείτε στην παρακάτω ιστορική αναδρομή στα drones, οπότε ετοιμαστείτε για μια βουτιά στο παρελθόν!

Τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν… αερόστατα

Η ιδέα των μη επανδρωμένων πτήσεων χρονολογείται πίσω στο 1782, όταν τα αδέρφια Montgolfier πειραματίστηκαν με αερόστατα στη Γαλλία. Έναν χρόνο αργότερα, έκαναν δημόσια επίδειξη της πτήσης.

Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε πως το πρώτο drone ήταν τελικά… αερόστατο.

Μη επανδρωμένα αερόστατα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά για πολεμικούς σκοπούς το 1849, όταν οι Αυστριακοί επιτέθηκαν στην ιταλική πόλη της Βενετίας. Τα αερόστατα ήταν φορτωμένα με εκρηκτικά.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι τα drones και ποια η χρήση τους – Οδηγός Αρχαρίων

Ποιο ήταν το πρώτο drone που κατασκευάστηκε – Πότε κυκλοφόρησε

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα μπορούσαμε να πούμε πως το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν αερόστατο.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι ένα αερόστατο δε μοιάζει ιδιαίτερα με ένα drone, τουλάχιστον όπως έχουμε σήμερα στο μυαλό μας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ποιο ήταν, λοιπόν, το πρώτο drone που κατασκευάστηκε και πότε κυκλοφόρησε;

Ένα τέτοιο ιπτάμενο όχημα που μοιάζει περισσότερο στα σύγχρονα drones είναι το τετρακόπτερο (quadcopter) που κατασκεύασαν το 1907 τα αδέρφια Jacques και Louis Breguet.

Τα δύο αδέρφια εργάζονταν για τον καθηγητή Charles Richet, έναν μετέπειτα αμφιλεγόμενο νικητή του βραβείου Νόμπελ για την έρευνά του πάνω στην αναφυλαξία.

Οι Jacques και Louis Breguet έφτιαξαν ένα αεροσκάφος με τέσσερις έλικες (γι’ αυτό λέγεται και τετρακόπτερο), το οποίο αποτέλεσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή εφεύρεση.

Βέβαια, το τετρακόπτερο των αδερφών Breguet δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο, καθώς σηκωνόταν μόλις δύο μέτρα από το έδαφος και χρειαζόταν τουλάχιστον 4 άτομα για να σταθεροποιηθεί κατά την εκκίνηση.

Τα πρώτα πολεμικά drones – Ιστορική εξέλιξη

Πολεμικό drone, που μοιάζει με αεροπλάνο, πετά σε συννεφιασμένο ουρανό.

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για στρατιωτικούς σκοπούς ήταν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα, το 1917 εκτοξεύτηκε το πρώτο στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος με το όνομα Ruston Proctor Aerial Target, το οποίο ήταν ραδιοελεγχόμενο και ήταν βασισμένο στην τεχνολογία του Nikola Tesla.

Αρχικός στόχος ήταν να χρησιμοποιηθεί από τους Βρετανούς έναντι πραγματικών στρατιωτικών εχθρών, ωστόσο τελικά δεν αξιοποιήθηκε ποτέ σε πραγματικό σενάριο μάχης.

Παρόλα αυτά, χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για τη μετέπειτα κατασκευή του παρόμοιου Kettering Bug, το οποίο όντως χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου δημιουργήθηκε από τους Αμερικανούς το αυτόματο αεροπλάνο των Hewitt-Sperry, το οποίο μετέφερε εκρηκτικά και γι’ αυτό έμεινε γνωστό ως «ιπτάμενη βόμβα».

Τα πρώτα πολεμικά drones, λοιπόν, δημιουργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν πριν από έναν ολόκληρο αιώνα.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Reginald Denny δημιούργησε το πρώτο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος, το οποίο ονομάστηκε Radioplane OQ-2 και χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα σπουδαίο ορόσημο στην κατασκευή drones για στρατιωτική χρήση, με το Radioplane OQ-2 να είναι το πρώτο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος μαζικής παραγωγής.

Από εκεί και πέρα, η πιο ουσιαστική και εντατική χρήση drones για στρατιωτικούς σκοπούς ξεκίνησε από το 2001 και έπειτα.

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τα πρωτοχρησιμοποίησαν στον πόλεμο του Αφγανιστάν, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους (11 Σεπτεμβρίου 2001).

Ιστορικές πληροφορίες για τα drones στον εμπορικό τομέα

Και από το πρώτο drone στον πόλεμο, ήρθε η ώρα να να δούμε και κάποιες ιστορικές πληροφορίες για τα drones στον εμπορικό ή επαγγελματικό τομέα.

Το 2006 είναι η χρονιά-ορόσημο για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον εμπορικό τομέα, καθώς η αμερικανική FAA (Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας) εκδίδει τις πρώτες εμπορικές άδειες χρήσης για drones.

Πτήση μικρού λευκού drone με τέσσερις έλικες. Είναι εξοπλισμένο με κάμερα.

Οι άδειες αυτές, βέβαια, συνοδεύονταν από διάφορους περιορισμούς για τους απλούς χρήστες-καταναλωτές.

Και ενώ η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυξανόταν, το 2010 η γαλλική εταιρεία Parrot κυκλοφόρησε το Parrot AR drone, που ήταν το πρώτο UAV που ελεγχόταν αποκλειστικά μέσω Wi-Fi με τη χρήση smartphone.

Κέρδισε, μάλιστα, το βραβείο CES Innovations 2010.

Γενικά, ο 21ος αιώνας είναι η πιο χαρακτηριστική περίοδος εκδημοκρατισμού της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς η αγορά και η χρήση drones εκτοξεύτηκε.

Το πρώτο ελληνικό drone

Φυσικά, η Ελλάδα δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τις εξελίξεις, καθώς έχει μπει και εκείνη δυναμικά στον χορό της κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ποιο είναι, λοιπόν, το πρώτο ελληνικό drone;

Ονομάζεται Ouranos και πιστοποιήθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το 2019, έχοντας τη δυνατότητα να κάνει εναέρια επιτήρηση συνόρων, να βοηθά στην πυρασφάλεια, να συμμετέχει σε προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και σε άλλες παρόμοιες επιχειρησιακές εφαρμογές.

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα ελληνικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν κατασκευαστεί, όπως είναι τα UAVs Αρχύτας, Γρύπας, Talos κ.ά.

Βρείτε στη My Helis τα κορυφαία επιχειρησιακά drones DJI Mavic 3 και εκτελέστε με επιτυχία τις απαιτητικές αποστολές και εργασίες σας!

Το παρόν και το μέλλον των drones

Σήμερα, τα drones έχουν μπει για τα καλά στη ζωή και στην καθημερινότητά μας, καθώς χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς – είτε επαγγελματικούς, είτε επιχειρησιακούς, είτε αναψυχής.

Κάποιοι από τους τομείς στους οποίους ήδη αξιοποιούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι:

Για περισσότερες ιδέες σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε με ένα drone, ρίξτε μια ματιά στο σχετικό άρθρο μας!

Drone με έξι έλικες παραδίδει δέμα στην πόρτα ενός σπιτιού.

Όσον αφορά τη μελλοντική αξιοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, είναι σίγουρο πως θα φέρουν επανάσταση σε πολλούς ακόμα τομείς και πτυχές της ζωής μας, όπως στις αστικές μετακινήσεις, στην παράδοση εμπορευμάτων, στον καθαρισμό των ωκεανών κ.ά.

Ανακαλύψτε τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από τα drones στο μέλλον διαβάζοντας το εξαιρετικό άρθρο που έχουμε γράψει!

Το πρώτο drone – Σύνοψη

Και κάπου εδώ ολοκληρώνεται η ιστορική αναδρομή των drones, με την εξέλιξή τους να είναι εντυπωσιακή μέσα στον χρόνο.

Είδαμε ποιο ήταν το πρώτο drone, πότε χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για πρώτη φορά για πολεμικούς σκοπούς, πότε έκαναν την είσοδό τους στον εμπορικό τομέα, ποιο ήταν το πρώτο πιστοποιημένο ελληνικό drone κ.ά. Ελπίζουμε να απολαύσατε αυτή τη «βουτιά» στο παρελθόν!

Δείτε την τεράστια ποικιλία μας από τα κορυφαία drones της DJI και ξεκινήστε τις εναέριες περιπέτειές σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *