Ένα υπέρ σύγχρονο drone delivery μεταφέρει ένα δέμα.

Το μέλλον του delivery με drones: Η Εξέλιξη & τα Οφέλη

Αν έχετε βαρεθεί να περιμένετε την παράδοση ενός δέματος με συμβατικά μέσα, ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε το delivery με drones!

Τα drones, και μάλιστα τα ευρέως γνωστά DJI drones, έχουν διεισδύσει για τα καλά σε σχεδόν κάθε έκφανση της ζωής μας, οπότε κάποια στιγμή θα «τρύπωναν» και στον χώρο του delivery.

Η πανδημία της COVID-19 και τα μέτρα πρόληψης εναντίον της άρχισαν να επιτάσσουν τήρηση αποστάσεων και όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή. Οπότε, οι ανέπαφες παραδόσεις ξεκίνησαν να καθιερώνονται, ακόμα και όταν πρόκειται για κλασική παράδοση φαγητού με μηχανάκι!

Και ποιος μπορεί να κάνει καλύτερα τις ανέπαφες παραδόσεις αν όχι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη; 

Ήδη πολλές εταιρείες του εξωτερικού έχουν υιοθετήσει την καινοτομία των drones για να παραδίδουν τα προϊόντα τους, με τις Amazon, UPS, FedEx, DHL, Walmart, Alphabet να είναι μερικές από αυτές. 

Αναμένεται, βέβαια, να ακολουθήσουν πολλές ακόμα, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2026 θα πετούν στους αιθέρες περισσότερα από ένα εκατομμύριο drones για delivery, από τα μόλις 20.000 που κυκλοφορούν σήμερα.

Η παράδοση προϊόντων με drones τείνει να γίνει το νέο trend. Οφείλουμε, λοιπόν, να σας παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της για να είστε ενημερωμένοι για όλα.

Αν έχετε επιχείρηση, σίγουρα το θέμα θα σας ενδιαφέρει από άλλη οπτική.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, όλα τα υπέρ και τα κατά!

Drones για delivery – Πλεονεκτήματα

Το πρώτο και κύριο πλεονέκτημα της παράδοσης με drones είναι η μείωση του κόστους, τόσο για την εταιρεία όσο και για τον ίδιο τον καταναλωτή.

Έχει υπολογιστεί ότι το κόστος παράδοσης με drones είναι 40 – 70% μικρότερο από το αντίστοιχο της συμβατικής παράδοσης με κάποιο όχημα. 

Ο κλασικός τρόπος συνεπάγεται συχνότερη συντήρηση των οχημάτων αλλά και έξοδα για καύσιμα, σε μια χρονική περίοδο που αυτά είναι στα ύψη λόγω του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ένα ακόμα θετικό είναι οι μειωμένοι χρόνοι παράδοσης

Τα drones θα μεταφέρουν τα προϊόντα στην πόρτα σας πολύ πιο γρήγορα, καθώς θα ακολουθούν τις βέλτιστες και προσχεδιασμένες υπολογιστικά διαδρομές χωρίς να επηρεάζονται από τους συνήθεις περιορισμούς των οδικών δικτύων (κίνηση, ατυχήματα κ.λπ.).

Και αυτό θα συμβάλει επίσης στην αποσυμφόρηση των δρόμων.

Επιπλέον, εξαιρετικά σημαντικό είναι και το ζήτημα της ακρίβειας στην παράδοση. Πόσες φορές σας έχει συμβεί να σας καλεί η εταιρεία ή οδηγός της και να σας ενημερώνει ότι έχει γίνει λάθος στην τοποθεσία παράδοσης; 

Τα φαινόμενα αυτά, όμως, θα εκλείψουν, καθώς τα drones θα είναι εξαιρετικά ακριβή στις παραδόσεις τους λόγω των προχωρημένων τεχνολογιών (μηχανική μάθηση, γεωχωρική χαρτογράφηση, κάθετη προσγείωση και απογείωση κ.ά.).

Μάλιστα, θα είναι πολύ πιο εύκολη η παράδοση μέχρι και σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές!

Τελευταίο αλλά καθόλου ασήμαντο πλεονέκτημα είναι και αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος. Τα κλασικά οχήματα εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες επιβαρυντικών καυσίμων, ενώ τα drones συνήθως λειτουργούν με μπαταρίες.

Οπότε, η μείωση στις εκπομπές ρύπων θα είναι αξιοσημείωτη και το περιβάλλον θα ανακουφιστεί σε σημαντικό βαθμό!

 Ένα υπέρ σύγχρονο drone πετάει πάνω από μια πόλη του μέλλοντος και μεταφέρει ένα δέμα.

Drones για delivery – Μειονεκτήματα

Βέβαια, κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι όλα είναι ρόδινα και ότι μέχρι αύριο το πρωί θα πρέπει να πετούν πάνω απ’ τα κεφάλια μας drones με προϊόντα. Υπάρχει πάντα και η αρνητική πλευρά που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη.

Ένα από τα μειονεκτήματα του delivery με drones είναι ο… καιρός

Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τα ιπτάμενα αυτόνομα οχήματα, οπότε δύσκολα θα δείτε ποτέ drones για delivery με βροχή, χιόνι ή ισχυρούς ανέμους.

Εκεί κερδίζουν ακόμη τα παραδοσιακά τροχήλατα οχήματα. Επιπλέον, είναι πιθανός ο κίνδυνος στα drones παράδοσης να προκληθούν ζημιές. Ωστόσο, με αυξημένη προσοχή μπορείτε να απολαμβάνετε όλα τα οφέλη τους!

Τι προϊόντα περιλαμβάνει το delivery με drones;

Τα drones φαίνεται να λύνουν τα χέρια της ανθρωπότητας, καθώς μπορούν να μεταφέρουν διαφόρων ειδών προϊόντα ή αγαθά. Ποια είναι αυτά;

Πάμε να τα δούμε!

1. Φάρμακα και υγειονομικός εξοπλισμός

Το delivery με drone για τη μεταφορά φαρμάκων επιτελεί έναν σπουδαίο ανθρωπιστικό σκοπό.

Επί πανδημίας, πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έκαναν και κάνουν ιατρικές παραδόσεις που περιλαμβάνουν προστατευτικό εξοπλισμό, τεστ και εμβόλια για την COVID-19.

Κι αυτή η μεταφορά ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού συνιστά μια διαχρονική, τεράστια ανάγκη για χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες.

Τα drones μπορούν πλέον να προσεγγίσουν ευκολότερα επικίνδυνες ή δυσπρόσιτες περιοχές, σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα μεταφοράς.

2. Φαγητό

Η γρήγορη παράδοση φαγητού από καταστήματα – ταχυφαγεία αποτελεί άλλη μία χρήση των delivery drones.

Πίτσες, σάντουιτς, τάκο, παγωμένα ροφήματα αλλά και σχεδόν κάθε είδους fast food μπορεί να μεταφερθεί ασφαλώς και πολύ γρήγορα σε όλους όσοι δεν μπορούν να περιμένουν το μηχανάκι ή το ποδήλατο να φέρει την παραγγελία τους.

3. Άλλα εμπορικά προϊόντα

Δέματα που περιλαμβάνουν διαφόρων ειδών προϊόντα που παραγγέλνετε διαδικτυακά θα αρχίσουν στο μέλλον να έρχονται μαζικότερα στην πόρτα σας.

Ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά, τάμπλετ, κάμερες κ.λπ.), ρούχα και παπούτσια, βιβλία, προϊόντα για το σπίτι, ψώνια από σούπερ – μάρκετ αλλά και οτιδήποτε άλλο συνηθίζετε να παραγγέλνετε ηλεκτρονικά, θα μπορεί να μεταφέρεται με τη βοήθεια των drones.

 Ένας στόλος από drones για delivery στον αέρα μεταφέρουν δέματα.

Το μέλλον του delivery θα είναι ιπτάμενο

Το μέλλον του delivery με drones δείχνει πολλά υποσχόμενο, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες θα μπαίνουν με τον καιρό στο παιχνίδι της αερομεταφοράς προϊόντων.

Η ταχύτερη, αποτελεσματικότερη, φθηνότερη αλλά και πιο οικολογική παράδοση με drones κάνει την όλη διαδικασία αρκετά πιο συμφέρουσα τόσο για τις εταιρείες όσο και για την κοινωνία ευρύτερα.

Το μόνο που μένει είναι να ξεπεραστούν όποια τελευταία εμπόδια υπάρχουν, έτσι ώστε στο μέλλον η αναμονή να μας υποχρεώνει να βγάζουμε το κεφάλι από το παράθυρο και να μην κοιτάμε προς τα κάτω, αλλά προς τα πάνω. Ψηλά στον ουρανό!

Αν ψάχνετε DJI αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, στο MyHelis θα βρείτε οτιδήποτε χρειάζεστε για τις πτήσεις σας αλλά θα εξυπηρεθείτε και για οποιαδήποτε επισκευή, μετατροπή, προσαρμογή και τεχνικό έλεγχο χρειάζεστε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *