Θεματική εικόνα για το πού μπορώ να πετάξω ένα drone. Γκρι drone πετάει στον φωτεινό ουρανό.

Πού μπορώ να πετάξω ένα drone: Τι επιτρέπεται & τι όχι;

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των drones (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη ή Unmanned Aerial Vehicles) έχει οδηγήσει έναν σημαντικό αριθμό ενδιαφερόμενων χρηστών στο να αναρωτιούνται το εξής:

Πού μπορώ να πετάξω το drone μου;

Με την τεχνολογία αυτή να εξελίσσεται συνεχώς και να γίνεται όλο και πιο προσιτή σε όλο και περισσότερο κόσμο, οι χρήστες ανακαλύπτουν τις εκπληκτικές δυνατότητες των drones και αναζητούν συνεχώς τρόπους να τα αξιοποιήσουν, είτε για το χόμπι τους είτε για εργασία.

Όμως, είτε προμηθευτείτε ένα drone με κάμερα για χαλαρή, ερασιτεχνική ενασχόληση, είτε ένα DJI Mavic 3 επιχειρησιακό drone για επαγγελματικές εργασίες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κανονισμούς και τους περιορισμούς στις πτήσεις που έχουν καθοριστεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα εξετάσουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την πτήση drone στην Ελλάδα, όπως πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται να “πετάξετε”.

Πάμε να ξεκινήσουμε!

Drones – Γενικά στοιχεία και κανονισμοί

Πριν δούμε πού μπορούν να πετάξουν τα drones και πού όχι, ας δούμε πρώτα ορισμένα γενικά στοιχεία για αυτά.

Κατ’ αρχάς, ας κάνουμε μια σημαντική διευκρίνιση.

Υπάρχει περίπτωση να έχετε πέσει πάνω στον όρο “Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών” (ΣμηΕΑ) ή, στα αγγλικά, “Unmanned Aircraft Systems” (UAS).

Αν και πολλοί άνθρωποι τα μπερδεύουν, να πούμε ότι τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών δεν είναι το ίδιο με τα drones.

Τα ΣμηΕΑ περιλαμβάνουν ουσιαστικά τα πάντα: το ίδιο το ιπτάμενο όχημα, τον άνθρωπο που το χειρίζεται αλλά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που τα συνδέει (τηλεχειριστήριο, κάμερα κ.λπ.)

Από την άλλη, drone ή UAV είναι μόνο το ιπτάμενο όχημα.

Παρεμπιπτόντως, εάν είστε επαγγελματίας (π.χ. τοπογράφος, ερευνητής, διασώστης, επιθεωρητής κ.α.) και θέλετε κάτι εξαιρετικό για τη δουλειά σας, τότε χρειάζεστε τα απόλυτα αξιόπιστα DJI Matrice 300 RTK drones, για να αναβαθμίσετε την εργασία σας.

Πτήση drone με κάμερα, το οποίο πετάει πάνω από βουνό.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τώρα γενικότερα κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα drones ή τα ΣμηΕΑ.

Τα drones κατηγοριοποιούνται σε ανοικτής, ειδικής και πιστοποιημένης κατηγορίας. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ανοικτής κατηγορίας: Όσα drones φέρουν ετικέτα αναγνώρισης κλάσης (CE marking) που κυμαίνεται από 0 έως 4 (ελαφρύτερα έως βαρύτερα μοντέλα), που είναι ιδιωτικής κατασκευής ή που διατέθηκαν στην αγορά πριν την 01/01/2023.
  1. Ειδικής κατηγορίας: Στην ειδική κατηγορία drone εντάσσονται όσα δεν ικανοποιούν κανένα κριτήριο ανοικτής κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ετικέτα αναγνώρισης κλάσης 5 ή 6 και επιχειρούν σε συγκεκριμένα τυποποιημένα σενάρια.
  1. Πιστοποιημένης κατηγορίας: Όσα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη χρειάζονται πιστοποίηση λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου που συνοδεύει τη χρήση ή τη δραστηριοποίησή τους.

Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν χρειάζεται άδεια ή δίπλωμα για drone.

Συνοπτικά, να πούμε ότι εάν το σκάφος που χειρίζεστε ζυγίζει κάτω από 250 γραμμάρια, τότε δεν χρειάζεται να βγάλετε κάποια άδεια χειριστή drone από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), που εκδίδει όλα τα πιστοποιητικά.

Εάν ζυγίζει πάνω από 250 γραμμάρια, τότε θα χρειαστεί να δώσετε εξετάσεις και να λάβετε ένα πιστοποιητικό.

Οι κατηγορίες για ένα δίπλωμα drone είναι οι Α1, Α2, Α3.

Για να μάθετε περισσότερα για το τι ισχύει με τις άδειες, ρίξτε μια ματιά στο οδηγό αρχαρίων μας σχετικά με το τι είναι τα drones.

Νομοθεσία drone 2023

Και αφού είδαμε κάποια γενικότερα στοιχεία για τα drones, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το βασικό θέμα του άρθρου μας:

Πού μπορώ να πετάξω ένα drone και πού όχι; Τι ορίζει η νομοθεσία για τα drones το 2023;

Πού μπορεί να πετάξει ένα drone και πού όχι;

Νεαρός χειριστής drone με πράσινο μπουφάν χειρίζεται το άσπρο drone του με τηλεχειριστήριο.

Ας δούμε, λοιπόν, τώρα τι ισχύει για την πτήση ενός drone. Πού μπορεί να πετάξει και πού όχι; Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται;

  1. Η Ελλάδα – όπως και κάθε κράτος-μέλος του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA) – θα καθορίσει γεωγραφικές ζώνες για την πτήση drones (ή γεωζώνες πτήσης), δηλαδή περιοχές στις οποίες απαγορεύεται να πετούν ή μπορούν να πετούν υπό ορισμένες συνθήκες ή μόνο με άδεια.

Ο καθορισμός των ζωνών αυτών γίνεται για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικής ζωής τρίτων, την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφαλείας αλλά και περιβαλλοντικών ανησυχιών.

  1. Απαγορεύεται η πτήση drone σε περιοχή στην οποία βρίσκεται σε εξέλιξη κατάσταση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.
  1. Απαγορεύεται η πτήση κοντά σε:
  • αεροδρόμια (σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από την περίμετρο),
  • στρατιωτικές περιοχές και εγκαταστάσεις,
  • αρχαιολογικούς χώρους,
  • φυλακές,
  • νοσοκομεία,
  • σχολεία,
  • περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας,
  • εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας.

Οι πτήσεις σε τέτοιες περιοχές μπορούν να γίνουν μόνο υπό προϋποθέσεις.

  1. Γενικά, απαγορεύονται οι πτήσεις πάνω από μη εμπλεκόμενα άτομα στην «ανοικτή κατηγορία».

Μη εμπλεκόμενα είναι τα άτομα που δε συμμετέχουν στη δραστηριότητα του drone και δεν έχουν ενημερωθεί για τις οδηγίες και τις προφυλάξεις ασφαλείας από τον χειριστή του drone.

Για παράδειγμα: συγκεντρωμένοι θεατές αθλητικών δραστηριοτήτων, συναυλιών ή άλλων εκδηλώσεων, άτομα σε παραλίες ή που περπατούν σε πάρκα ή σε δρόμους. Όπως καταλαβαίνετε, η πτήση drone σε κάποια κατοικημένη περιοχή δεν επιτρέπεται.

  1. Σε περίπτωση που έχετε ιδιωτικής κατασκευής drone βάρους έως 250 γραμμαρίων ή drone με ετικέτα αναγνώρισης κλάσης 0 ή 1, τότε επιτρέπεται να πετάξετε πάνω από ανθρώπους.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο της πτήσης πάνω από μη εμπλεκόμενα άτομα.

  1. Σε περίπτωση κατοχής drone με σήμανση C2, της υποκατηγορίας Α2, μπορείτε να πετάξετε πάνω από ανθρώπους.

Όμως, πρέπει να διατηρήσετε το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος σε πλευρική απόσταση από κάθε μη εμπλεκόμενο άτομο, όχι μικρότερη από το ύψος στο οποίο πετάει το drone.

Για παράδειγμα, αν το drone πετά σε ύψος 30 μέτρων, τότε θα πρέπει να διατηρήσετε απόσταση 30 μέτρων από οποιοδήποτε άτομο).

Επιπλέον, απαγορεύεται να πετάτε το drone σας σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων οριζόντια από οποιοδήποτε μη εμπλεκόμενο άτομο.

Πού μπορώ να πετάξω drone – Συμπερασματικά

Όπως έχουμε ξαναπεί, τα drones καταλαμβάνουν σιγά σιγά όλο και περισσότερο τους αιθέρες, με όλο και περισσότερα άτομα να τα χρησιμοποιούν για διαφόρων ειδών δραστηριότητες.

Αυτή η αυξανόμενη χρήση, όμως, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη της ενημέρωσης γύρω από το πού μπορείτε να πετάξετε ένα drone, τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που ισχύουν σχετικά με τις πτήσεις.

Και πιστεύουμε ότι το παρόν άρθρο σας προσφέρει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά, προκειμένου οι πτήσεις σας, εκτός από διασκεδαστικές, να είναι νόμιμες και ασφαλείς.

Εάν είστε επαγγελματίας και χρειάζεστε ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος, μη διστάσετε να τσεκάρετε το ισχυρό DJI drone Matrice 30 για να κάνετε τη δουλειά σας με τη μέγιστη δυνατή ποιότητα και αξιοπιστία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *