Θεματική εικόνα για το πώς να βγάλω βίντεο με το κινητό μου. Κινητό στηρίζεται σε τρίποδο, βγάζοντας βίντεο γυναίκα που τρώει.

Πώς να βγάλω βίντεο με το κινητό μου: 7+1 Tips για ποιοτικές λήψεις!

Μήπως έχετε κουραστεί να βγάζετε θολά ή κακής ποιότητας βίντεο με το smartphone σας;

Αν ναι, τότε βρίσκεστε σίγουρα στο σωστό μέρος. Διότι σε αυτόν τον πλήρη οδηγό που έχουμε ετοιμάσει θα αντιμετωπίσουμε ολοκληρωμένα το εξής ζήτημα:

Πώς να βγάλω βίντεο με το κινητό μου;

Παρακάτω, λοιπόν, θα δούμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να τραβάτε ποιοτικά βίντεο, όπως συμβουλές για το πώς να κρατάτε το smartphone σας, πληροφορίες για τεχνικές που αξίζει να αξιοποιήσετε, εξοπλισμό και αξεσουάρ που θα σας λύσουν τα χέρια κ.α.

Έτσι, μπορείτε να δώσετε άλλη διάσταση σε αυτό το χόμπι σας. Παρεμπιπτόντως, αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες ιδέες σχετικά με το τι χόμπι να ξεκινήσετε, δείτε στο άρθρο μας 8 ιδέες που συγκεντρώσαμε για εσάς.

Ας πάμε, όμως, τώρα στο θέμα μας!

1. Κρατήστε το κινητό οριζόντια

Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν το μεγάλο λάθος να κρατούν το κινητό τους κάθετα και όχι οριζόντια.

Όμως, αν κάνετε κάτι τέτοιο, τότε το αποτέλεσμα δε θα είναι σε καμία περίπτωση το επιθυμητό. Και αυτό γιατί, όταν το βίντεο προβληθεί στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή, θα εμφανίζονται μαύρα πλαίσια δεξιά και αριστερά, συρρικνώνοντας την εικόνα.

Από την άλλη, το οριζόντιο κράτημα θα προσφέρει την πλήρη εικόνα κατά την τελική προβολή και το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο δυνατό.

Οπότε, αν αναρωτιέστε τι χρειάζεται για σωστό βίντεο με κινητό, το οριζόντιο κράτημα είναι το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να γνωρίζετε.

2. Διατηρήστε το κινητό σας σταθερό

Μια εξίσου καλή συμβουλή που έχουμε να σας δώσουμε για σωστές λήψεις με το κινητό σας είναι το σταθερό κράτημα.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε σταθερό χέρι κατά τη λήψη, διαφορετικά το βίντεο θα βγει κουνημένο και θολό και αυτό είναι κάτι που σίγουρα θέλετε να αποφύγετε.

Γυναίκα βγάζει βίντεο με το κινητό της, κρατώντας το σταθερά και με τα δύο της χέρια.

Προσπαθήστε να κρατάτε το τηλέφωνό σας με τα δύο χέρια, ακουμπώντας τα σε κάποια σταθερή επιφάνεια ή στα πλευρά σας, προκειμένου να μην κάνουν περιττές κινήσεις στον αέρα.

Φυσικά, υπάρχουν και διάφορα αξεσουάρ ή phone gadgets που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτή τη δουλειά, τα οποία θα δούμε και παρακάτω.

3. Αποφύγετε το ψηφιακό ζουμ

Ένα ακόμα ιδιαίτερα χρήσιμο tip για το πώς να βγάλετε ένα καλό βίντεο με το κινητό σας – είτε αυτό είναι iPhone είτε Samsung είτε οτιδήποτε άλλο -,είναι το να αποφεύγετε πάντα το ζουμ της κάμερας.

Το μόνο που κάνει το ψηφιακό ζουμ είναι να μεγαλώνει την εικόνα εκ των υστέρων, χωρίς να πειράζει την εστιακή απόσταση του φακού, οπότε η χρήση του θα αλλοιώσει την εικόνα και θα «ρίξει» σημαντικά την ποιότητα του τελικού βίντεο.

Γι’ αυτό, σε τέτοιες περιπτώσεις, το πιο έξυπνο είναι να βγάζετε το αντικείμενο από κοντινή απόσταση.

4. Εκμεταλλευτείτε τον φυσικό φωτισμό και αποφύγετε το φλας

Ο φυσικός φωτισμός, δηλαδή το ηλιακό φως, μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχός σας αλλά και ο μεγαλύτερος εχθρός σας.

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνετε, ειδικά όταν βιντεοσκοπείτε σε εξωτερικό χώρο, είναι να μπαίνετε ανάμεσα στο φως του ήλιου και στο αντικείμενο του βίντεο.

Το βασικό είναι να έχετε πλάτη προς το φως, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα φωτίζεται αποτελεσματικά το αντικείμενο λήψης και το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο δυνατό.

Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση τεχνητού φωτισμού, δηλαδή του φλας που έχει ενσωματωμένη η κάμερα του κινητού. Κι αυτό γιατί το φωτάκι LED που έχουν τα smartphones για φλας μπορεί να είναι χρήσιμο για μια φωτογραφία, ωστόσο μπορεί να καταστρέψει ένα βίντεο.

Τα LED αυτά είναι υπερβολικά έντονα και φωτεινά, γεγονός που επηρεάζει και αλλάζει σημαντικά τα φυσικά χρώματα.

5. Δώστε βάση στο καδράρισμα (framing) του θέματος

Γυναίκα τραβάει βίντεο με το smartphone της, κρατώντας το σταθερά και με τα δύο χέρια της.

Αναρωτιέστε τι άλλο πρέπει να ξέρετε γύρω από το πώς να βγάλετε βίντεο με το κινητό σας;

Σημαντικό είναι, επίσης, το καδράρισμα (framing) του θέματος του βίντεο, δηλαδή το πώς θα φαίνεται το αντικείμενο της λήψης μέσα στο πλαίσιο της εικόνας που τραβά το κινητό.

Μια πρώτη και συνηθισμένη τεχνική είναι να γεμίζετε εντελώς την οθόνη του smartphone σας με το θέμα σας, κάνοντας ξεκάθαρο αυτό που θέλετε να δείξετε ή να επικεντρωθείτε.

Μια κάπως πιο προχωρημένη τεχνική, όμως, είναι εκείνη που περιγράφεται ως «κανόνας των τρίτων» (rule of thirds).

Σε αυτή την τεχνική, χωρίζετε νοητά την εικόνα σε τρία μέρη και τραβάτε το βίντεο με τέτοιον τρόπο, ώστε το θέμα σας να βρίσκεται στο ένα πλαϊνό τρίτο, δηλαδή είτε δεξιά είτε αριστερά.

Έτσι, προσδίδετε στο πλάνο ισορροπία και δυναμισμό, δίνοντας τη δυνατότητα στον θεατή να περιηγηθεί στον κενό χώρο της εικόνας και να επεξεργαστεί και άλλα στοιχεία, πέραν του βασικού αντικειμένου.

6. Χρησιμοποιήστε time-lapse

Η τεχνική του time lapse αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τεχνική βιντεοσκόπησης που επιτρέπει στον χρήστη να συμπυκνώσει τον χρόνο σε ένα βίντεο με μεγάλη επιτάχυνση.

Αντί, δηλαδή, να συλλαμβάνονται όλα τα καρέ ανά δευτερόλεπτο (25, 30 ή 60), συλλαμβάνονται αρκετά λιγότερα, με αποτέλεσμα να δίνεται η αίσθηση ότι τα πράγματα και ο χρόνος κινούνται ταχύτερα.

Κάποια τέτοια χαρακτηριστικά και δημοφιλή παραδείγματα είναι η αποτύπωση της κίνησης των σύννεφων ή της ανατολής του ηλίου, τα οποία απεικονίζονται με μεγάλη επιτάχυνση, δημιουργώντας ένα ελκυστικό αποτέλεσμα.

Αυτή η τεχνική, βέβαια, απαιτεί υποστήριξη από ένα τρίποδο κινητού (smartphone tripod) για πιο αποτελεσματική και σταθερή στήριξη και λήψη. Διαφορετικά, μπορείτε να βρείτε απλά ένα σταθερό σημείο στον χώρο και να τοποθετήσετε εκεί το κινητό.

7. Πάρτε τον κατάλληλο εξοπλισμό ή phone gadgets

Άντρας κάνει γυμναστική, έχοντας στήσει απέναντί του ένα gimbal κινητού, που τον τραβάει βίντεο.

Ένα smartphone έχει πλέον απίστευτες δυνατότητες λήψης φωτογραφιών και βίντεο, κάτι που το κάνει αρκετά ανταγωνιστικό απέναντι ακόμα και σε μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή.

Ωστόσο, πολλές φορές ένα κινητό δεν αρκεί από μόνο του για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας βίντεο, καθώς χρειάζεται να συνοδεύεται και από κομμάτια εξοπλισμού ή τεχνολογικά αξεσουάρ που θα πάνε τα πλάνα σας στο επόμενο επίπεδο.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να εξετάσετε την πιθανότητα να προμηθευτείτε ένα gimbal κινητού, που λειτουργεί ως σταθεροποιητής κάμερας ή εικόνας.

Αυτό θα σας επιτρέψει να κρατάτε τη λαβή του αξεσουάρ και όχι το ίδιο το κινητό, κάνοντας το κράτημα πολύ πιο σταθερό και τη λήψη πολύ πιο ποιοτική.

Μάλιστα, τα gimbals αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά αξεσουάρ για vlogging (video blogging), δηλαδή blog με κύρια μορφή τους το βίντεο. Γι’ αυτό και κάθε vlogger, ειδικά όσοι κινούνται σε εξωτερικούς χώρους και θέλουν να δείχνουν στο κοινό τους τι κάνουν και πού πάνε, τα χρησιμοποιούν σε τεράστιο βαθμό.

Πέραν των gimbals, η σταθερότητα του κινητού και, άρα, της λήψης μπορεί να εξυπηρετηθεί και με άλλα αξεσουάρ. Ένα τέτοιο αξεσουάρ που θα μπορούσατε να προμηθευτείτε είναι ένα τρίποδο για κινητό για iPhone, Samsung ή οποιοδήποτε άλλο μοντέλο έχετε.

Υπάρχουν, μάλιστα, και τρίποδα για κινητά με χειριστήρια Bluetooth, προκειμένου να είναι δυνατός ο απομακρυσμένος χειρισμός.

Σε παρόμοια λογική, και αν δε θέλετε να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα, μπορείτε απλά να προμηθευτείτε μια βάση κινητού για βίντεο.

8. Επεξεργαστείτε το τελικό βίντεο

Είδαμε, λοιπόν, αρκετά πράγματα που πρέπει να ξέρετε σχετικά με το πώς να τραβάτε βίντεο με το κινητό σας.

Πολλές φορές, όμως, η απλή λήψη δεν αρκεί. Γι’ αυτό, ας πούμε λίγα πράγματα για το μετέπειτα.

Μια λήψη, λοιπόν, μπορεί πάντα να βελτιωθεί και να αναβαθμιστεί σημαντικά με τη μετέπειτα επεξεργασία του βίντεο.

Νεαρή γυναίκα κρατάει ένα selfie stick, με το οποίο βγάζει βίντεο τον εαυτό της, κρατώντας το σκυλί της.

Φίλτρα, ειδικά οπτικά ή ηχητικά εφέ, προσθήκη κειμένου κ.λπ. είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες επεξεργασίας που έχετε, προκειμένου να κάνετε το τελικό σας βίντεο πραγματικά συναρπαστικό.

Μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο να εξάγετε το βίντεο στον υπολογιστή σας προκειμένου να κάνετε μοντάζ εκεί, σε κάποιο πιο επαγγελματικό πρόγραμμα.

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για κινητό (είτε για iOS, είτε για Android, Windows κ.λπ.), με τις οποίες μπορείτε να κάνετε θαύματα, χωρίς να φύγετε από τη μικρή οθόνη του smartphone σας.

Κάποιες από τις καλύτερες εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο στο κινητό είναι:

  1. Kine Master,
  2. iMovie,
  3. FilmoraGo,
  4. Adobe Premiere Rush,
  5. Quik, κ.α.

Πώς να βγάλω βίντεο με το κινητό μου – Επίλογος

Εν κατακλείδι, η δημιουργία βίντεο με το smartphone σας δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη.

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο σας προσφέρει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να αρχίσετε να φτιάχνετε βίντεο υψηλής ποιότητας.

Tips για τη λήψη και την επεξεργασία, τεχνικές που μπορείτε να αξιοποιήσετε και ιδέες για κατάλληλο υποστηρικτικό εξοπλισμό είναι συνοπτικά όλα όσα σας παρουσιάσαμε παραπάνω, προκειμένου τα smartphone videos σας να είναι όσο το δυνατόν πιο επαγγελματικά.

Το κινητό σας είναι το πιο ισχυρό εργαλείο, οπότε μη διστάσετε να το εκμεταλλευτείτε στο έπακρο!

Αν, λοιπόν, νιώθετε ότι θέλετε να ξεκινήσετε άμεσα να εφαρμόζετε όλα όσα σας είπαμε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα DJI σταθεροποιητές που έχουμε και να προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για το κινητό σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *