Θεματική εικόνα για το πώς να βαθμονομήσω ένα drone. Νεαρός άντρας κρατά στο χέρι του ένα μικρό γκρι drone τεσσάρων ελίκων.

Πώς να καλιμπράρω το drone μου βήμα προς βήμα!

Το καλιμπράρισμα ή η βαθμονόμηση είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα κρίσιμη και απαραίτητη για τη διασφάλιση της βέλτιστης απόδοσης και λειτουργίας ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Πολλοί χρήστες, πάντως, αγνοούν τη διαδικασία αυτή. Ωστόσο, δε χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στο εξής ερώτημα:

Πώς να καλιμπράρω το drone μου;

Θα δούμε, επίσης, τι ακριβώς σημαίνει καλιμπράρισμα, πότε το κάνετε αλλά και τι χρειάζεται για να το κάνετε κ.α.

Πάμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε!

Τι είναι η βαθμονόμηση ενός drone – Ορισμός

Βαθμονόμηση ενός drone αποκαλείται η διαδικασία ρύθμισης και ευθυγράμμισης των αισθητήρων και όλων των εσωτερικών συστημάτων του αεροσκάφους, προκειμένου να διασφαλιστεί σταθερή πτήση, ακριβής πλοήγηση, αξιόπιστη συλλογή δεδομένων και γενικά σωστή και ομαλή συνολική λειτουργία.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη σωστή ρύθμιση διαφόρων εξαρτημάτων, όπως γυροσκόπια, επιταχυνσιόμετρα, πυξίδες κ.λπ., με στόχο την ελαχιστοποίηση ή και τον μηδενισμό των σφαλμάτων που θα μπορούσαν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες (π.χ. αλλαγές θερμοκρασίας, ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές κ.α.).

Βαθμονόμηση drone – Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται

Πότε, όμως, πρέπει να κάνετε βαθμονόμηση του drone σας;

Πάμε να δούμε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες συνιστάται η συγκεκριμένη διαδικασία:

 • Πριν από την πρώτη σας πτήση.
 • Σε περίπτωση αλλαγής τοποθεσίας πτήσης.
 • Σε περίπτωση που έχετε αρκετό καιρό να πραγματοποιήσετε κάποια πτήση (π.χ. πάνω από έναν μήνα).
 • Εάν παρατηρήσετε αστάθεια ή ακανόνιστη πτήση του αεροσκάφους.
 • Μετά από κάποια πτώση ή τρακάρισμα του drone.
 • Σε περίπτωση που η πυξίδα εμφανίζει προειδοποιήσεις για παρεμβολές μετά από αλλαγή τοποθεσίας.

Τι χρειάζεστε για το καλιμπράρισμα του drone σας

Το καλιμπράρισμα είναι μια διαδικασία αρκετά απλή και δεν υπάρχει λόγος να σας τρομάζει ή να σας προβληματίζει.

Για να την κάνετε σωστά, όμως, χρειάζεται να έχετε ή να υπάρχουν κάποια πράγματα και να εξασφαλίσετε την ικανοποίηση κάποιων προϋποθέσεων.

Πάμε να δούμε τι χρειάζεται:

 • Πλήρως φορτισμένη μπαταρία.
 • Μια επίπεδη και σταθερή επιφάνεια για τη στήριξη του drone για την εξασφάλιση σωστών ενδείξεων.
 • Μπαταρίες για το τηλεχειριστήριο.
 • Μια συσκευή όπως smartphone ή tablet για την πραγματοποίηση των ρυθμίσεων (συνήθως απαιτείται η εγκατάσταση ενός λογισμικού βαθμονόμησης drone).
 • Το drone πρέπει να είναι κρύο κατά τη βαθμονόμηση. Αφήστε το, λοιπόν, κλειστό για τουλάχιστον 10 λεπτά μετά από πτήση, προκειμένου να αποφύγετε την υπερθέρμανση.

Βαθμονόμηση drone – Οδηγίες βήμα προς βήμα

Ετοιμασίες για καλιμπράρισμα ενός μικρού άσπρου drone. Στέκεται πάνω σε ξύλινη επιφάνεια και δίπλα του βρίσκεται τηλεχειριστήριο.

Αρχικά, πριν μπούμε βαθύτερα στο πώς να βαθμονομήσετε ένα drone, χρήσιμο είναι να παρουσιάσουμε τα εξαρτήματα του αεροσκάφους που χρειάζονται καλιμπράρισμα.

Αυτά που πρέπει, λοιπόν, να βαθμονομήσετε είναι:

 • Πυξίδα (compass calibration)
 • Μονάδα Μέτρησης Αδράνειας (Inertia Measurement Unit ή IMU calibration)
 • Gimbal ή σταθεροποιητής (gimbal calibration)
 • Τηλεχειριστήριο (remote controller calibration)

Αφού, λοιπόν, είδαμε τα είδη της βαθμονόμησης, πάμε τώρα να δούμε πώς ακριβώς μπορείτε να καλιμπράρετε το κάθε ξεχωριστό εξάρτημα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους σας!

Πώς να βαθμονομήσω την πυξίδα του drone

Ένα από τα βασικότερα κομμάτια ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους είναι η πυξίδα, η βαθμονόμηση της οποίας είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση σωστού προσανατολισμού.

Επίσης, με αυτόν τον τρόπο το σκάφος “μαθαίνει” ότι στην τοποθεσία υπάρχουν ορισμένες μαγνητικές ανωμαλίες τις οποίες πρέπει να λάβει υπόψη του για τον υπολογισμό της θέσης του.

Πρέπει να την κάνετε κάθε φορά που αποφασίζετε να πετάξετε σε διαφορετική τοποθεσία (μακριά από την προηγούμενη) και πριν την απογείωση ή κάθε φορά που σας το ζητά η σχετική εφαρμογή.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις οδηγίες:

 1. Πριν την έναρξη της διαδικασίας, βεβαιωθείτε πως το drone βρίσκεται μακριά από μεταλλικά ή άλλα αντικείμενα (π.χ. αμάξια, κτίρια, πύργους κινητής τηλεφωνίας, καλώδια υψηλής τάσης κ.λπ.). Σε διαφορετική περίπτωση, απομακρυνθείτε από το σημείο.
 2. Ενεργοποιήστε τον πομπό του drone και βεβαιωθείτε πως είναι πλήρως φορτισμένο.
 3. Ανοίξτε το χειριστήριο ή τη σχετική εφαρμογή του κινητού σας, βρείτε τις ρυθμίσεις βαθμονόμησης και επιλέξτε “βαθμονόμηση πυξίδας”.
 4. Στη συνέχεια, περιστρέψτε το κάθετα (προς το έδαφος) μέχρι να ανάψει ένα δεύτερο πράσινο λαμπάκι.
 5. Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Εάν τυχόν κάνετε κάποιο λάθος κατά τη βαθμονόμηση, θα ανάψει ένα κόκκινο λαμπάκι, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να ξαναξεκινήσετε από την αρχή.

Για τη συντήρηση drone και την επίλυση προβλημάτων, ρίξτε μια ματιά στον πολύτιμο οδηγό μας και ανακαλύψτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Πώς να βαθμονομήσω την IMU του drone

Η Μονάδα Μέτρησης Αδράνειας (IMU) είναι ένα σύστημα που κρατά το drone σταθερό και σε επίπεδη θέση κατά την πτήση. Διαθέτει εξαρτήματα όπως γυροσκόπια, επιταχυνσιόμετρα κ.λπ., που συμβάλλουν στην ισορροπία του σκάφους.

Όπως καταλαβαίνετε, αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό σύστημα που χρειάζεται οπωσδήποτε καλιμπράρισμα.

Πάμε να δούμε πώς να το κάνετε:

 1. Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει το drone να είναι τοποθετημένο σε μια όσο το δυνατόν πιο επίπεδη επιφάνεια, να είναι φορτισμένο και ανοιχτό.
 2. Ανοίξτε τη σχετική εφαρμογή και εντοπίστε τις ρυθμίσεις βαθμονόμησης IMU.
 3. Βάλτε το drone να στέκεται στο πλάι και να είναι στραμμένο προς τα δεξιά. Η κορυφή του σκάφους θα πρέπει να βρίσκεται στραμμένη προς το μέρος σας. Διατηρήστε το έτσι μέχρι να γίνει το καλιμπράρισμα.
 4. Έπειτα, βάλτε το να στέκεται στο πλάι, αλλά αυτή τη φορά στραμμένο προς τα αριστερά, με την κορυφή πάντα προς το μέρος σας. Περιμένετε πάλι κάποια δευτερόλεπτα.
 5. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το drone έτσι ώστε να κοιτάει προς τα πάνω, κρατήστε το όσο πιο ακίνητο γίνεται και περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ολοκληρωθεί η βαθμονόμηση.
 6. Τέλος, το drone πρέπει να είναι στραμμένο προς τα δεξιά και τοποθετημένο ανάποδα. Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η βαθμονόμηση.

Πώς να βαθμονομήσω το gimbal του drone

Drone πετάει μετά από καλιμπράρισμα μέσα σε δάσος.

Το gimbal ή σταθεροποιητής είναι ένα εξάρτημα το οποίο κάνει αυτό που λέει και το όνομά του: κρατά σταθερή την κάμερα του drone, ανεξαρτήτως συνθηκών.

Είτε, λοιπόν, το αεροσκάφος σας πετάει στα πλάγια ή ευθεία, είτε κάνει απότομους ελιγμούς, περιστροφές κ.λπ., τα πλάνα που τραβάει είναι σταθερά.

Πριν καλιμπράρετε το gimbal, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καλιμπράρισμα της IMU, καθώς αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Ας δούμε τώρα πώς να βαθμονομήσετε το gimbal του drone σας:

 1. Βάλτε το drone πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια και κρατήστε το σταθερό.
 2. Εντοπίστε τις ρυθμίσεις βαθμονόμησης του gimbal και ακολουθήστε τις οδηγίες.
 3. Κρατήστε σφιχτά το drone με τα χέρια σας για να αποτρέψετε τυχόν κινήσεις ή ταρακούνημα κατά τη διαδικασία και ξεκινήστε τη βαθμονόμηση.
 4. Παρακολουθήστε προσεκτικά τις κινήσεις που κάνει αυτόματα το gimbal, ώστε να διασφαλίσετε ότι λειτουργεί ομαλά και χωρίς πρόβλημα.
 5. Περιμένετε μέχρι να ολοκληρώσει τη βαθμονόμηση.

Πώς να βαθμονομήσω το τηλεχειριστήριο του drone

Τέλος, ένα ακόμα εξάρτημα που χρειάζεται καλιμπράρισμα είναι το τηλεχειριστήριο, το οποίο επικοινωνεί με τους αισθητήρες, τους κινητήρες, την πυξίδα κ.λπ.

Πώς ακριβώς μπορείτε να καλιμπράρετε το τηλεχειριστήριο του drone σας;

Πάμε να δούμε:

 1. Τοποθετήστε το drone σας σε μια επίπεδη επιφάνεια, κρατώντας το απενεργοποιημένο.
 2. Βρείτε τις ρυθμίσεις βαθμονόμησης του gimbal και ξεκινήστε τη διαδικασία.
 3. Θα εμφανιστούν στην οθόνη του τηλεχειριστηρίου δύο τετράγωνα με δύο μικρές γκρι βούλες στο κέντρο. Αυτές οι γκρι βούλες αναπαριστούν τους δύο μοχλούς του χειριστηρίου και την εμβέλειά τους. Ξεκινήστε πατώντας και τους δύο μοχλούς προς τα πάνω και, στη συνέχεια, μετακινήστε τους με τη φορά του ρολογιού μέχρι όλο το πλαίσιο των τετραγώνων να γίνει μπλε.

Πώς να καλιμπράρω ένα drone – Επίλογος

Όπως καταλαβαίνετε το καλιμπράρισμα είναι μια διαδικασία απαραίτητη για τη διατήρηση της σταθερότητας, της ισορροπίας, της ακρίβειας συλλογής δεδομένων και, γενικά, της ομαλής λειτουργίας του αεροσκάφους.

Παραπάνω είδαμε πώς μπορείτε να βαθμονομήσετε το drone σας, είτε πρόκειται για το καλιμπράρισμα της πυξίδας, της IMU, του gimbal ή του τηλεχειριστηρίου.

Φροντίστε να κάνετε αυτή τη διαδικασία όσο τακτικά απαιτείται για να εξασφαλίσετε εξαιρετικές εμπειρίες πτήσης.

Στη My Helis θα βρείτε μια τεράστια συλλογή από κορυφαίας ποιότητας drones της DJI, οπότε διαλέξτε το κατάλληλο για εσάς και ξεκινήστε να “σκίζετε” τον ουρανό!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *