Αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης με drone. Λευκό drone με τέσσερις έλικες που γράφει πάνω του "διάσωση", πετάει πάνω από ποτάμι.

Αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης με drone: Τι πρέπει να ξέρετε!

Πολλές είναι πλέον οι χρήσεις των drones, τα οποία προσφέρουν ποικίλα και σημαντικά οφέλη και δυνατότητες σε διάφορα πεδία και τομείς.

Μία από αυτές τις χρήσεις που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια είναι η αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και η διαχείριση καταστροφών με drones!

Τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι αρχές και οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν τις κρίσεις, προσφέροντας πρωτοφανείς δυνατότητες και ευελιξία.

Γι’ αυτό, θα επιχειρήσουμε παρακάτω να παρουσιάσουμε τα οφέλη, τις συγκεκριμένες χρήσεις και τις εφαρμογές των drones αυτού του τύπου, ώστε να κατανοήσουμε το γιατί είναι τόσο απαραίτητα στη διαχείριση καταστροφών και έκτακτων αναγκών!

Πάμε να ξεκινήσουμε αμέσως!

Τι είναι τα drones έκτακτης ανάγκης (emergency drones);

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έκτακτης ανάγκης, γνωστά και ως emergency drones, είναι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ειδικά σχεδιασμένα και εξοπλισμένα για να βοηθούν στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και στη διαχείριση καταστροφών (disaster management).

Κυκλοφορούν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, από μικρά τετρακόπτερα (με τέσσερις έλικες) έως μεγαλύτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας, καθένα από τα οποία είναι προσαρμοσμένο για να εξυπηρετεί διακριτούς σκοπούς σε καταστάσεις κρίσης.

Αυτά τα επιχειρησιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με προηγμένη τεχνολογία και χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να λειτουργούν αποτελεσματικά σε απαιτητικά και μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα.

Με την ευκαιρία, δείτε στο σχετικό άρθρο μας ποια είναι τα καλύτερα επιχειρησιακά drones για το 2023!

Τα σημαντικότερα οφέλη των drones έκτακτης ανάγκης

Η χρήση drones στη διαχείριση έκτακτων αναγκών και καταστροφών προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων στις σχετικές επιχειρήσεις.

Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο σημαντικά οφέλη που προσφέρουν τα emergency drones:

 • Ταχύτητα ανταπόκρισης

Τα emergency drones μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, παρέχοντας άμεση εναέρια επιτήρηση, η οποία βοηθά τους υπεύθυνους να αξιολογήσουν την κατάσταση και να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις όσο πιο έγκαιρα γίνεται.

 • Αυξημένη ασφάλεια

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έκτακτης ανάγκης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επικίνδυνες ή δυσπρόσιτες τοποθεσίες, κάτι που δε θα μπορούσε να κάνει εύκολα ο άνθρωπος χωρίς να διατρέξει κίνδυνο (π.χ. σε περιπτώσεις γκρεμισμένων κτιρίων λόγω σεισμού, περιπτώσεις πυρκαγιών, διαρροής τοξικών χημικών ουσιών κ.λπ.).

Διαχείριση καταστροφών με drone. Λευκό drone πετάει μέσα σε δάσος που έχει πάρει φωτιά.

Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι παραμένουν ασφαλείς, με τα drones να κάνουν τη βρώμικη δουλειά.

 • Οικονομική αποδοτικότητα

Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους εναέριας επιτήρησης ή αναγνώρισης (π.χ. ελικόπτερα ή αεροπλάνα), η λειτουργία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι πιο αποδοτική από πλευράς κόστους.

Η χρήση emergency drones απαιτεί λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό, λιγότερα καύσιμα και σπανιότερη συντήρηση.

Έτσι, το κόστος της χρήσης ενός drone έκτακτης ανάγκης είναι αισθητά μικρότερο από τη χρήση άλλων πιο παραδοσιακών μέσων, κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί μια εξαιρετικά φιλική επιλογή για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

 • Παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έκτακτης ανάγκης καταγράφουν εικόνες, βίντεο και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να έχουν επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την έκταση της καταστροφής, διευκολύνοντας έτσι τον καλύτερο σχεδιασμό και την κατανομή των πόρων.

 • Ευελιξία

Τα συγκεκριμένα drones διατίθενται σε διάφορους τύπους και μπορούν να εξοπλιστούν με διαφορετικούς αισθητήρες και ωφέλιμα φορτία, με αποτέλεσμα να προσαρμόζονται σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων και εργασιών έκτακτης ανάγκης.

 • Βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης

Τα drones παρέχουν μια πιο πλήρη και πανοραμική εικόνα της περιοχής όπου έχει προκύψει ένα περιστατικό, βοηθώντας έτσι τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να κατανοήσουν την κατάσταση, να συντονίσουν την επιχείρηση και να αποφασίσουν σωστά και γρήγορα.

Πώς χρησιμοποιούνται τα drones σε φυσικές καταστροφές ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – Εφαρμογές

Η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και η διαχείριση καταστροφών με drones προσφέρει, όπως είδαμε, πολλά και σημαντικά οφέλη αλλά και εξαιρετικές δυνατότητες, που παλαιότερα ήταν ανύπαρκτες.

Όμως, πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται τα emergency drones στις φυσικές καταστροφές και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης;

Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σε ποιες ειδικές περιπτώσεις αξιοποιούνται;

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τις πιθανές εφαρμογές των drones για την υποστήριξη στη διαχείριση καταστροφών και έκτακτων αναγκών:

1. Υποστήριξη σε φυσικές καταστροφές

Drone έκτακτης ανάγκης (emergency drone) πετάει σε βουνό ανάμεσα από καπνούς.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έκτακτης ανάγκης έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α.

Εάν, για παράδειγμα, υπάρξει κάπου ένας σεισμός, τα emergency drones μπορούν να εκτιμήσουν γρήγορα τις δομικές ζημιές και να εντοπίσουν πιθανούς κινδύνους σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή που απειλούνται με κατάρρευση.

Σε περιπτώσεις πλημμυρών, μπορούν να επιθεωρήσουν τις περιοχές που βρίσκονται καλυμμένες από νερά και να βοηθήσουν στον εντοπισμό εγκλωβισμένων ατόμων.

Σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τη διαδικασία πυρόσβεσης, παρακολουθώντας την εξέλιξη της φωτιάς και προσφέροντας στην Πυροσβεστική πολύτιμες πληροφορίες (π.χ. πληροφορίες σχετικές με το έδαφος, τα ανοιχτά και ασφαλή μονοπάτια κ.α.) για τη χάραξη της στρατηγικής και την αποτελεσματική προστασία των ανθρώπινων (και όχι μόνο) ζωών, των περιουσιών, του περιβάλλοντος κ.λπ.

2. Υποστήριξη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (search and rescue)

Σε περιπτώσεις αστικών καταστροφών (π.χ. καταρρεύσεις κτιρίων, εκρήξεις κ.α.) αλλά και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. πτώση ατόμου από βουνό, αποκλεισμός από χιόνι κ.λπ.), τα emergency drones μπορούν να πλοηγούνται αποτελεσματικά και χωρίς πρόβλημα μέσα από συντρίμμια ή δύσβατες τοποθεσίες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Η τεχνολογία των drones έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει δυνατότητες θερμικής απεικόνισης, οι οποίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και πολύτιμες κατά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Κι αυτό γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνεται δυνατή η ανίχνευση θερμικών αποτυπωμάτων κάτω από συντρίμμια ή άλλα αντικείμενα.

Συνήθως, αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποκαλούνται και drones έρευνας και διάσωσης (search and rescue drones).

3. Διαχείριση περιβαλλοντικών καταστροφών

Οι περιβαλλοντικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοκηλίδων, των διαρροών χημικών ουσιών, των πυρηνικών ατυχημάτων κ.α., θέτουν πραγματικά μοναδικές και ιδιαίτερα απαιτητικές προκλήσεις.

Ωστόσο, τα emergency drones είναι εξοπλισμένα με περιβαλλοντικούς αισθητήρες με σκοπό να παρακολουθούν αποτελεσματικά την εξάπλωση των ρύπων, να συλλέγουν δεδομένα για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στα οικοσυστήματα, να βοηθούν στην καθοδήγηση των επιχειρήσεων καθαρισμού κ.α., ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την έκθεση του ανθρώπου σε επικίνδυνα και τοξικά περιβάλλοντα.

4. Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Η ανθρωπιστική βοήθεια σε απομακρυσμένες ή πληγείσες περιοχές είναι άλλο ένα πεδίο στο οποίο τα emergency drones αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα.

Έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν προμήθειες και είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. φάρμακα, τρόφιμα) σε περιοχές με κατεστραμμένες υποδομές (π.χ. σε συνθήκες πολέμου) ή περιοχές περιορισμένης πρόσβασης.

Drone έκτακτης ανάγκης μεταφέρει λευκό κουτί με κόκκινο σταυρό, το οποίο περιέχει υγειονομικό υλικό.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τα drones που χρησιμοποιούνται σε έκτακτες ιατρικές ανάγκες (που μεταφέρουν, δηλαδή, φάρμακα και γενικότερα υγειονομικό υλικό), αυτά χαρακτηρίζονται και ως ambulance ή medical drones.

Ανακαλύψτε περισσότερα για το μέλλον του delivery με drones στο χρήσιμο άρθρο που έχουμε γράψει!

Emergency drones: Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά τους

Τα emergency drones διακρίνονται για ορισμένα εξαιρετικά πολύτιμα χαρακτηριστικά που διαθέτουν, τα οποία βοηθούν σημαντικά στη διαχείριση καταστροφών και στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Πιο συγκεκριμένα, τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά των drones έκτακτης ανάγκης είναι:

 • Θερμική απεικόνιση (για τον ευκολότερο εντοπισμό ανθρώπων σε ανάγκη, αγνοουμένων κ.λπ.)

 • Μεγάλη διάρκεια πτήσης

 • Απεικόνιση υψηλής ανάλυσης και σε πραγματικό χρόνο

 • Περιβαλλοντική παρακολούθηση με ειδικούς περιβαλλοντικούς αισθητήρες (για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, την ανίχνευση επικίνδυνων χημικών ουσιών κ.α.)

 • Ανθεκτικότητα σε κακές καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι κ.λπ.)

 • Γρήγορη ανάπτυξη (με τη βοήθεια χαρακτηριστικών όπως: γρήγορη απογείωση, ταχεία βαθμονόμηση, εύκολοι μηχανισμοί εκτόξευσης κ.λπ.)

 • Ανίχνευση και αποφυγή εμποδίων

 • Αυτόνομη λειτουργία πτήσης και φόρτιση (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι τα αυτόνομα drones, διαβάστε το σχετικό άρθρο μας)

Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών & διαχείριση καταστροφών με drones – Συμπερασματικά

Με τις εξαιρετικές δυνατότητές τους να παρέχουν εναέρια επιτήρηση, να ταξιδεύουν σε δύσβατες, αποκλεισμένες ή πληγείσες περιοχές, να παραδίδουν προμήθειες, να εντοπίζουν εγκλωβισμένους και άτομα σε ανάγκη κ.λπ., τα emergency drones αποδεικνύονται απίστευτα πολύτιμα στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση καταστροφών.

Και έτσι, επεκτείνουν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες και λύνουν τα χέρια του ανθρώπινου παράγοντα προς την κατεύθυνση της παροχής βοήθειας και υποστήριξης σε έκτακτα περιστατικά.

Εάν (ενδιαφέρεστε να) συμμετέχετε σε τέτοιου είδους απαιτητικές επιχειρήσεις, ρίξτε μια ματιά στα επιχειρησιακά drones DJI Mavic 3 (Enterprise) και διαλέξτε το καταλληλότερο για την περίσταση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *