Θεματική εικόνα για το τι είναι drones. Drone πετάει πάνω από μεγάλο δρόμο σε συννεφιασμένο ουρανό.

Τι είναι τα drones και ποια η χρήση τους – Οδηγός Αρχαρίων

Είτε τα ονομάζουμε συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) είτε απλώς drones, είναι αλήθεια ότι – ειδικά τα τελευταία χρόνια – έχουν ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!

Εάν, λοιπόν, είστε αρχάριοι και θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτά, μην ανησυχείτε, γιατί στον συγκεκριμένο οδηγό θα αναλύσουμε διάφορα ερωτήματα που, πιθανώς, σας απασχολούν.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τι ακριβώς είναι τα drones, ποια τα διαφορετικά είδη και χρήσεις τους (φωτογραφία, γεωργία κ.λπ.), πώς λειτουργούν, αλλά και αν χρειάζεται άδεια για drone.

Πάμε να δούμε πληροφορίες για drones, που πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να ασχοληθείτε με αυτά.

Τι είναι τα drones;

Πολλοί αναρωτιούνται «τι σημαίνει drone». Τα drones ή αλλιώς συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) είναι ιπτάμενα οχήματα, τα οποία, είτε ελέγχονται από κάποιον χειριστή, είτε είναι εντελώς αυτόνομα ακολουθώντας κάποιο σχέδιο πτήσης.

Είναι αλήθεια ότι παλιότερα χρησιμοποιούνταν μόνο για στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια η χρήση drones έχει διαδοθεί και σε άλλους τομείς. Πλέον, χρησιμοποιούνται σε διάφορα επαγγέλματα, καθώς και ως χόμπι.

Ποιες είναι οι διαφορετικές χρήσεις των drones;

Στρατιωτική

Όπως ήδη αναφέραμε, η αρχική χρήση των drones γινόταν από τον στρατό. Πιο συγκεκριμένα, Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιωτικοί χρησιμοποιούσαν τα drones με σκοπό την κατασκοπεία.

Φυσικά, τα σημερινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις είναι πολύ πιο εξελιγμένα, ενώ μπορεί να διαθέτουν θερμική απεικόνιση και ανιχνευτή εμβέλειας λέιζερ.

Τέλος, το μήκος τους μπορεί να φτάσει τα 11 μέτρα, ενώ μπορούν να πετάξουν σε υψόμετρο 15.000 μέτρων.

Γεωργία

Drone με 4 έλικες πετά πάνω από καλλιέργειες φυτών και τις ποτίζει, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στον γεωργικό τομέα.

Τα τελευταία χρόνια, η συμβολή των drones στον γεωργικό τομέα υπήρξε καθοριστικής σημασίας.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ωφέλησαν τους σύγχρονους αγρότες σε μεγάλο βαθμό, καθώς τους έδωσαν τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή τους, βελτιώνοντας, παράλληλα, και τα λειτουργικά τους κόστη.

Πιο συγκεκριμένα, τα drones διευκόλυναν και επιτάχυναν σημαντικές αγροτικές διαδικασίες, όπως η παρακολούθηση των ζώων και η σπορά των χωραφιών, εξοικονομώντας χρόνο, αλλά και άλλους πολύτιμους πόρους, για τους επαγγελματίες αγρότες.

Φωτογραφία

Ένας ακόμα τομέας που έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από τη χρήση των drones είναι αυτός της φωτογραφίας.

Επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφοι, έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να απαθανατίσουν ακόμα και τα πιο δυσπρόσιτα μέρη, όπως φυσικά τοπία και ψηλά κτίρια, καθώς τα drones τούς επιτρέπουν να τραβήξουν αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

Τα drones της DJI είναι από τα πλέον διαδεδομένα, τόσο για επαγγελματική, όσο και για ερασιτεχνική χρήση, και μπορούν να “χαρίσουν” κινηματογραφικά εναέρια πλάνα ασύγκριτης ποιότητας, σε όσους αγαπούν τις πτήσεις.

Επιχειρήσεις

Πρόσφατα, τα drones έχουν αρχίσει να εκτελούν και χρέη… διανομέα, καθώς χρησιμοποιούνται και για την παράδοση τροφίμων και άλλων αγαθών, από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon, η Google, η Walmart και η FedEx, έχουν καθιερώσει αυτόν τον τρόπο παράδοσης, που, μέχρι στιγμής, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

Η συγκεκριμένη πρακτική έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και την επίσπευση της διαδικασίας παράδοσης.

Πως λειτουργούν τα drones;

Απεικόνιση του πώς λειτουργούν τα drones. Drone πετά ψηλά στον ουρανό πάνω από βουνά.

Η τεχνολογία των drones έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς, όπως είδαμε, έχουν διαδοθεί σε πολλούς τομείς δραστηριότητας.

Σήμερα, τα drones είναι πιο ελαφριά και ευέλικτα, επειδή κατασκευάζονται από ελαφριά υλικά υψηλής αντοχής, ενώ πολλά από αυτά είναι “έξυπνα”, καθώς διαθέτουν συστήματα και τεχνολογίες που τους επιτρέπουν να λειτουργούν μόνα τους, δηλαδή χωρίς των άμεσο έλεγχο του χειριστή.

Τέλος, κάποια drones μπορεί να διαθέτουν αισθητήρες (π.χ. υπέρυθρες κάμερες), GPS,
επιταχυνσιόμετρα, γυροσκόπια και συστήματα μέτρησης απόστασης με laser.

Τα μέρη που απαρτίζουν ένα drone είναι το ίδιο το όχημα και το σύστημα τηλεχειρισμού. Στο όχημα, δηλαδή στο σώμα του drone, υπάρχουν:

➢ οι μπαταρίες που τροφοδοτούν τα συστήματα
➢ οι έλικες
➢ οι κινητήρες
➢ οι κάμερες
➢ το σύστημα ασύρματης επικοινωνίας με το χειριστήριο
➢ και οι πλακέτες από τις οποίες αποτελείται ο κύριος υπολογιστής που συντονίζει και ελέγχει τα πάντα.

Τα drones διαθέτουν, επίσης, είτε σταθερά φτερά είτε μία ενιαία πολυπεριστροφική κατασκευή.

Η κίνηση, καθώς και η ευστάθεια στον αέρα, οφείλεται στην ώθηση των κινητήρων τους. Είναι, δηλαδή, αεροδυναμικά ασταθή και χρειάζονται έναν χειριστή, ώστε να πετάξουν με σταθερότητα.

Ο χειρισμός τους απαιτεί σταθερές και βέβαιες κινήσεις. Ο on-board υπολογιστής τους διαθέτει γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, βαρόμετρο, καθώς και GPS, για να υπολογίζεται η θέση και η κατάσταση του οχήματος.

Είδη drones

Drone ή Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος πολλαπλών ροτόρων ή ελίκων, το οποίο πετά πάνω από γρασίδι.

Τα drones (ΣμηΕΑ) διακρίνονται σε 4 διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες είναι οι εξής:

● Drones πολλαπλών ροτόρων

Αν έχετε δει drones μικρού μεγέθους, αλλά με αρκετούς ανεμιστήρες, τότε πιθανώς να είναι μοντέλο πολλαπλών ροτόρων.

Αυτά τα drones διακρίνονται από εξαιρετικής ακρίβειας έλεγχο, καθώς μπορούν να αιωρούνται πολύ εύκολα και να απογειώνονται κάθετα, ενώ είναι κατάλληλα για φωτογραφία και βιντεοσκόπηση.

● Μη επανδρωμένα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας έχουν την εμφάνιση ενός συμβατικού αεροπλάνου και για να πετάξουν χρειάζονται διάδρομο.

Έχει παρατηρηθεί ότι η αεροδυναμική τους είναι άριστη, λόγω των στατικών φτερών τους, ενώ είναι ιδανικά για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, καθώς δε λειτουργούν με μπαταρίες.

Τα συγκεκριμένα drones λειτουργούν με κινητήρες αερίου, καθιστώντας το χρονικό διάστημα πτήσης ιδιαίτερα μεγάλο.

● Μη επανδρωμένα αεροσκάφη ελικοπτέρων μονού ρότορα

Τα drones – ελικόπτερα είναι κατάλληλα για τη μεταφορά μεγάλων φορτίων και δε χρειάζονται μπαταρίες, καθώς διαθέτουν κινητήρες αερίου, οι οποίοι τα καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Για τη σωστή χρήση τους απαιτείται αρκετή εξάσκηση, αλλά προσφέρουν πολύ καλό έλεγχο και οδηγική συμπεριφορά.

● Υβριδικά αεροσκάφη VTOL σταθερής πτέρυγας

Η τελευταία κατηγορία είναι τα υβριδικά μοντέλα σταθερής πτέρυγας,τα οποία βασίζονται στην πιο σύγχρονη τεχνολογία των drones. Τα υβριδικά αυτά αεροσκάφη προσφέρουν μεγάλες αποστάσεις και χρόνο πτήσης.

Πολλές εταιρείες παράδοσης έχουν αγοράσει αυτού του είδους τα drones επειδή είναι πολύ αξιόπιστα και ευέλικτα.

Τι χρειάζεται για να πετάξω drone;

Ένα από τα συνηθέστερα ερωτήματα για όσους τους ενδιαφέρει η χρήση τους είναι το αν χρειάζεται άδεια πτήσης για drones ή κάποιο δίπλωμα drone.

Η απάντηση είναι πως εξαρτάται το είδος του drone. Αν το σκάφος που χειρίζεστε είναι κάτω από 250 γραμμάρια, τότε δε χρειάζεστε κάποια άδεια.

Στην περίπτωση, όμως, που είναι άνω των 250 γραμμαρίων, τότε απαιτείται να δώσετε κάποιες εξετάσεις στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό σχολείο που παρέχεται από την σχολή μας.

Υπάρχουν 3 ειδών πτυχία Α1/Α3 και Α2, των οποίων η διαφοροποίηση έγκειται στο βάρος του σκάφους.

Τα διπλώματα στην ανοιχτή κατηγορία χωρίζονται σε 3 υποκατηγορίες:

Α1: Εδώ ανήκουν τα drones με βάρος μέχρι 250 γραμμάρια. Υπάρχουν δύο υποκατηγορίες: C0 (0-250 γραμμάρια) και C1 (250-900 γραμμάρια).

 Α2: Εδώ ανήκουν τα drones με βάρος από 900 γραμμάρια έως 4 κιλά.

Α3: Εδώ ανήκουν τα drones με βάρος από 4 έως 25 κιλά.

Δηλαδή, αν το drone σας είναι μικρότερο από 900 γραμμάρια, θα χρειαστεί να εξεταστείτε για το πτυχίο Α1.

Αν, από την άλλη, είναι από 900 γραμμάρια έως 4 κιλά, θα πρέπει να δώσετε για το πτυχίο Α2, ενώ αν είναι άνω των 4 κιλών, για το πτυχίο Α3.

Επιπλέον, στην υποκατηγορία Α2 πρέπει, πέρα από τα παραπάνω, να ολοκληρώσετε μια  αυτο-πρακτική εκπαίδευση που έχει σαν σκοπό την εξοικείωση αλλά και την απόκτηση επαρκούς ελέγχου των συστημάτων του drone  και αυτό πρέπει να πραγματοποιείται σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια άλλων  ανθρώπων.

Οι εξετάσεις είναι πολύ εύκολες και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το πτυχίο σας έχει ισχύ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνοψίζοντας

Διαβάζοντας αυτόν τον οδηγό, αποκτήσατε τις βασικές γνώσεις για τη λειτουργία των drones, για το πώς μπορείτε να τα αξιοποιήσετε, αλλά και για το τι χρειάζεστε για να πετάξετε το δικό σας ΣμηΕΑ.

Σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα, πριν προχωρήσετε στην αγορά του δικού σας drone; Είστε νέος χειριστής ή απλά θέλετε να παρακολουθείτε την επικαιρότητα για την τεχνολογία;

Ακολουθήστε το blog του myhelis.com, στο οποίο θα βρίσκετε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τα drones!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *