Θεματική εικόνα για συντήρηση drone και αντιμετώπιση προβλημάτων. Άτομο με κατσαβιδάκι επισκευάζει γκρι drone.

Συντήρηση drone και επίλυση προβλημάτων: Ο Απόλυτος Οδηγός

Τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) έχουν τα τελευταία χρόνια εξελιχθεί ραγδαία και έχουν μετατραπεί από απλά ψυχαγωγικά gadgets σε υπερπολύτιμα εργαλεία για διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.

Βέβαια, είτε εσείς χρησιμοποιείτε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος για ψυχαγωγικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους, η συντήρηση και επίλυση προβλημάτων του drone σας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ασφαλών και αποτελεσματικών πτήσεων και λειτουργίας.

Ο παρακάτω ολοκληρωμένος οδηγός έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους λάτρεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά και τους σχετικούς επαγγελματίες με όλες τις γνώσεις και πρακτικές που απαιτούνται για να διατηρούν τα drones τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Γι’ αυτό δώστε προσοχή και πάμε να ξεκινήσουμε!

Χρήσιμα tips για σωστή συντήρηση drone

Κάποια από τα σημαντικότερα και πιο χρήσιμα tips για τη σωστή συντήρηση και φροντίδα του drone σας είναι τα παρακάτω:

1. Ελέγξτε το εξωτερικό του drone για ρωγμές

Είναι απαραίτητο να λαμβάνετε υπόψη τη γενική ακεραιότητα του drone σας, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνετε τακτικούς ελέγχους του εξωτερικού του αεροσκάφους πριν την πτήση.

Κι αυτό γιατί ενδέχεται να υπάρχουν ρωγμές στα εξωτερικά εξαρτήματα του drone λόγω των δονήσεων και των κραδασμών κατά τις πτήσεις.

Ακόμα και η παραμικρή ρωγμή μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων, εάν αγνοηθεί. Ελέγξτε, λοιπόν, προσεκτικά κάθε εξάρτημα και κάθε γωνία του αεροσκάφους για να βεβαιωθείτε ότι είναι όλα εντάξει.

2. Καθαρίστε το σασί από λάσπη και βρωμιά

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος σας θα συσσωρεύσει σταδιακά στρώματα υπολειμμάτων και υλικών λόγω της πτήσης, της μεταφοράς και της αποθήκευσης.

Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η προληπτική συντήρηση του drone σας, δηλαδή πρέπει να καθαρίζεται συχνά και σχολαστικά, με τις περισσότερες ακαθαρσίες και τα υπολείμματα να εξαλείφονται αποτελεσματικά με ξεσκονόπανο, πανί μικροΐνών και λίγο νερό.

Φυσικά, για πιο επίμονους και δύσκολους λεκέδες μπορεί να χρειαστείτε και άλλα υλικά, ωστόσο πρέπει πάντοτε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του drone σας.

3. Ελέγξτε τους έλικες για τυχόν ζημιές

Από τα πλέον ευαίσθητα και σημαντικά εξαρτήματα των drones είναι οι έλικες, οι οποίοι τους δίνουν ουσιαστικά τη δυνατότητα να πετούν.

Αν, λοιπόν, δε θέλετε να έρθετε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που δε λειτουργούν οι έλικες του drone, θα πρέπει να φροντίζετε να τους ελέγχετε τακτικά και πριν από κάθε πτήση.

Άνθρωπος κρατά στο χέρι μαύρο drone και κάνει συντήρηση.

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά πήγε η τελευταία πτήση σας, οι έλικες μπορεί να παρουσιάσουν μικρές ρωγμές ή να χαλαρώσουν. Όποιο είδος βλάβης και αν εμφανίσουν, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να μην προκύψει κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της επόμενης πτήσης.

Εάν κριθεί αναγκαίο, αντικαταστήστε τους έλικες με καινούργιους.

4. Τσεκάρετε τις μπαταρίες

Η εξασφάλιση ότι οι μπαταρίες του αεροσκάφους σας είναι σε άριστη κατάσταση είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία για την καλή λειτουργία και τις απρόσκοπτες πτήσεις.

Φροντίστε, λοιπόν, να επιθεωρείτε τακτικά τις μπαταρίες και τους φορτιστές τους.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Ελέγξτε τις βάσεις σύνδεσης των μπαταριών για τυχόν εμφανείς ζημιές και μετρήστε την τάση τους για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν όπως πρέπει.
 • Ελέγξτε τις συστοιχίες μπαταριών και τα ανταλλακτικά σας. Επίσης, αντικαταστήστε τυχόν διογκωμένες συστοιχίες μπαταριών.
 • Φορτίστε και αποφορτίστε πλήρως τις συστοιχίες μπαταριών μια φορά ανά τρεις μήνες.
 • Δώστε λίγο χρόνο στις μπαταρίες για να κρυώσουν μετά τη φόρτιση, πριν τις τοποθετήσετε στο drone σας. Το ίδιο ισχύει και με τις μπαταρίες του χειριστηρίου.

Παρεμπιπτόντως, ανακαλύψτε στο σχετικό άρθρο μας όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συντήρηση μπαταρίας drone και εξασφαλίστε τη βέλτιστη απόδοση και τη μακροζωία της!

5. Κάντε ενημερώσεις λογισμικού

Οι τακτικές ενημερώσεις του λογισμικού του αεροσκάφους σας μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ελαττωμάτων ασφαλείας και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία.

Η διαδικασία της ενημέρωσης του λογισμικού είναι απλή, καθώς χρειάζεται μόνο να συνδέσετε το drone σας με έναν υπολογιστή (μέσω ενός καλωδίου USB) και από εκεί να πραγματοποιήσετε την ενημέρωση χειροκίνητα.

Φυσικά, η ενημέρωση μπορεί να γίνει και ασύρματα.

Εννοείται ότι πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε το εγχειρίδιο χρήσης και συντήρησης του drone και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων των drones

Και αφού, λοιπόν, είδαμε κάποια χρήσιμα tips συντήρησης του drone σας, τώρα ήρθε η ώρα να δούμε μαζί και κάποια πολύ συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αλλά και πώς να τα αντιμετωπίσετε για ασφαλείς και επιτυχημένες πτήσεις.

Πάμε να τα δούμε στον παρακάτω οδηγό αντιμετώπισης προβλημάτων drone!

1. Το drone δεν ενεργοποιείται

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι το αεροσκάφος να μην μπορεί να ενεργοποιηθεί και να λειτουργήσει.

Για να σταματήσετε, λοιπόν, να αναρωτιέστε γιατί δε λειτουργεί το drone μου, κάντε τα εξής:

 • Ελέγξτε την μπαταρία:

Βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη και σωστά τοποθετημένη στο drone. Εάν η μπαταρία έχει αδειάσει, φορτίστε την πριν ενεργοποιήσετε το αεροσκάφος.

 • Ελέγξτε τον διακόπτη ενεργοποίησης/λειτουργίας:

Βεβαιωθείτε ότι το κουμπί λειτουργίας του drone λειτουργεί σωστά. Πατήστε και κρατήστε το κουμπί σταθερά πατημένο για μερικά δευτερόλεπτα προκειμένου να ενεργοποιηθεί το drone.

2. Δε λειτουργεί σωστά το gimbal ή η κάμερα του drone

Άλλα προβλήματα που εμφανίζονται συχνά συνδέονται με την κάμερα ή το gimbal.

Αν δε λειτουργεί σωστά το gimbal ή η κάμερα του drone, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κακή ευθυγράμμιση ή έλλειψη βαθμονόμησης του gimbal. Και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε κουνημένα πλάνα.

Γκρι drone με τέσσερις έλικες πετά στον ουρανό.

Γι’ αυτό, είναι απαραίτητη η βαθμονόμηση του gimbal (gimbal calibration) για να πετύχετε σταθεροποίηση της κάμερας.

Επιπλέον, μπορείτε να ελέγξετε τις συνδέσεις της κάμερας, προκειμένου να βεβαιωθείτε πως όλα τα καλώδια είναι καλά συνδεδεμένα με το gimbal και το αεροσκάφος.

Μιας και μιλάμε για πλάνα και κάμερα, εάν σας ενδιαφέρει, μπορείτε στο άρθρο μας να ανακαλύψετε πώς να βγάλετε φωτογραφίες με drone για τα πιο εντυπωσιακά εναέρια στιγμιότυπα!

3. Εμφανίζονται προβλήματα σχετικά με το σήμα GPS

Πολύ σημαντικό για τον προσανατολισμό και τις πτήσεις είναι φυσικά το σήμα GPS, το οποίο πρέπει να λειτουργεί άψογα.

Εάν εμφανιστεί κάποιο σχετικό πρόβλημα, προχωρήστε στις εξής ενέργειες:

 • Ελέγξτε τη θέση πτήσης:

Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ανοιχτή περιοχή με καθαρή ορατότητα του ουρανού, καθώς τα διάφορα εμπόδια (βουνά, κτίρια κ.α.) μπορεί να επηρεάσουν τα σήματα GPS.

 • Κάντε βαθμονόμηση της πυξίδας:

Βαθμονομήστε την πυξίδα του drone σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, κάτι που θα βοηθήσει το drone να λάβει ακριβή δεδομένα GPS.

4. Το drone παρασύρεται ή κάνει ακανόνιστη πτήση

Κάτι άλλο που μπορεί να προκύψει την ώρα που πετάτε το drone σας είναι να παρατηρήσετε ότι αυτό πραγματοποιεί ακανόνιστη πτήση, κάνει περίεργους ελιγμούς ή παρασύρεται. Και εν πάση περιπτώσει, δεν πετάει όπως θα έπρεπε να πετάει.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζεται να κάνετε τα εξής:

 • Βαθμονομήστε την IMU και την πυξίδα:

Η IMU (Inertia Measurement Unit – Μονάδα Μέτρησης Αδράνειας) είναι μια ηλεκτρονική συσκευή η οποία μετρά την επιτάχυνση και την περιστροφή και παρέχει δεδομένα για τη θέση του drone. Εάν η IMU δεν έχει βαθμονομηθεί, τότε είναι πιθανό το αεροσκάφος να παρουσιάζει ακανόνιστη πτήση.

Πέρα από την IMU, μπορεί να χρειάζεται βαθμονόμηση και η πυξίδα. Έτσι, θα πετύχετε πιο σταθερές και ομαλές πτήσεις.

 • Ελέγξτε τους έλικες:

Η έλλειψη ισορροπίας των ελίκων ή μια ενδεχόμενη βλάβη σε αυτούς μπορεί να οδηγήσει σε ασταθείς κι επικίνδυνες πτήσεις. Ελέγξτε, λοιπόν, τους έλικες, και, εάν είναι απαραίτητο, αντικαταστήστε τους.

5. Το drone δε συνδέεται με το τηλεχειριστήριο

Άντρας χειρίζεται drone με μαύρο τηλεχειριστήριο.

Υπάρχει πάντα η περίπτωση να παρουσιαστεί πρόβλημα σύνδεσης του drone με το τηλεχειριστήριο που το κατευθύνει.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, κάντε τα εξής:

 • Ελέγξτε την κατάσταση του τηλεχειριστηρίου:

Βεβαιωθείτε πως το τηλεχειριστήριο είναι όντως ενεργοποιημένο και συνδεδεμένο με την αντίστοιχη κινητή συσκευή (εάν υπάρχει).

 • Πραγματοποιήστε εκ νέου σύνδεση μεταξύ drone και χειριστηρίου:

Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να επανασυνδέσετε το drone με το τηλεχειριστήριο. Μπορεί επίσης να κάνετε επαναφορά του χειριστηρίου του drone.

6. Η μετάδοση βίντεο είναι αδύναμη ή κακή

Εάν παρουσιαστούν προβλήματα σχετικά με τη μετάδοση του βίντεο, φροντίστε να:

 • Ελέγξτε το σήμα Wi-Fi:

Τα αδύναμα σήματα Wi-Fi μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα μετάδοσης βίντεο. Φροντίστε, λοιπόν, το drone και το τηλεχειριστήριό σας να βρίσκονται σε τέτοια θέση ώστε να πιάνουν καλό σήμα Wi-Fi.

 • Ελέγξτε τις ρυθμίσεις της εφαρμογής:

Επιβεβαιώστε ότι οι ρυθμίσεις μετάδοσης βίντεο στην εφαρμογή του drone είναι κατάλληλες για τις συνθήκες πτήσης σας.

7. To drone υπερθερμαίνεται

Εάν παρατηρήσετε ποτέ υπερθέρμανση του drone σας, φροντίστε να:

 • Περιορίσετε τον χρόνο πτήσης:

Μειώστε τη διάρκεια των πτήσεων προκειμένου να αποφύγετε την υπερθέρμανση των εσωτερικών εξαρτημάτων του drone.

 • Αποφύγετε τις ακραίες συνθήκες:

Αποφύγετε τις πτήσεις κάτω από άμεσο και έντονο ηλιακό φως ή σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, καθώς αυτές μπορούν να επιταχύνουν την υπερθέρμανση.

Συντήρηση drone & αντιμετώπιση προβλημάτων – Συμπερασματικά

Η συντήρηση και η αντιμετώπιση προβλημάτων του drone σας είναι καίριας σημασίας για την εξασφάλιση ασφαλούς λειτουργίας και απόλυτα επιτυχημένων πτήσεων.

Οι τακτικοί έλεγχοι, η προληπτική φροντίδα των σπουδαιότερων εξαρτημάτων και η γνώση για τα πιο κοινά προβλήματα και τη σωστή αντιμετώπισή τους όχι απλά θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του drone σας αλλά και θα βελτιώσουν την απόδοσή του και τη λειτουργία του.

Η ασφάλεια, εξάλλου, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος σας και αναζητάτε επαγγελματική βοήθεια, τότε μη διστάσετε να μας επισκεφτείτε για τον έλεγχο και την επισκευή του DJI drone σας!

Καλές και ασφαλείς πτήσεις!