Όπως έχουμε ξαναπεί, τα drones έχουν φέρει πραγματική επανάσταση σε πάρα πολλούς τομείς.
Για παράδειγμα, πλέον είναι δυνατή η τοπογραφική αποτύπωση με drone, ενώ εφικτή (και πολύ ευκολότερη) είναι στις μέρες μας και η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών με drones!
Ο τομέας για τον οποίο θα μιλήσουμε σήμερα, όμως, είναι η βιομηχανία του κινηματογράφου.
Όμως, πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται τα drones στον κινηματογράφο και ποια είναι τα οφέλη που προσφέρουν;
Μην προσπαθείτε να απαντήσετε μόνοι σας στο παραπάνω ερώτημα, καθώς στο παρόν άρθρο θα σας πούμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε σχετικά!
Ξεκινάμε αμέσως!
Πότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά drones στον κινηματογράφο;
Πριν μπούμε βαθύτερα στο κυρίως θέμα μας, ας κάνουμε πρώτα μια σύντομη ιστορική αναδρομή.
Τα drones δεν είναι φυσικά οι πρώτες ιπτάμενες συσκευές που αξιοποιήθηκαν στον κινηματογράφο.
Αεροπλάνα, ελικόπτερα αλλά και ιπτάμενες πλατφόρμες έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να κουβαλήσουν κάμερες και να καταγράψουν εντυπωσιακά εναέρια πλάνα.
Όμως, πότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα drones στον κινηματογράφο για τις ανάγκες μιας ταινίας;
Αυτό έγινε το 2006, όταν ένα drone χρησιμοποιήθηκε για να γυριστεί μια σκηνή της δημοφιλούς ταινίας δράσης Miami Vice.
Χρήση drones στην παραγωγή ταινιών: Για τι χρησιμοποιούνται;
Τα drones έχουν βρει πληθώρα εφαρμογών στη βιομηχανία του κινηματογράφου, προσφέροντας πλέον εκπληκτικές γωνίες λήψης και εντυπωσιακά πλάνα που παλαιότερα ήταν από εξαιρετικά δύσκολα έως και ακατόρθωτα.
Πώς χρησιμοποιούνται, λοιπόν, τα drones στην κινηματογράφηση και στην παραγωγή ταινιών;
Πάμε να δούμε σε τι μπορούν να βοηθήσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη:
1. Εναέριες λήψεις και πανοραμική οπτική
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για την καταγραφή εκπληκτικών εναέριων λήψεων και πανοραμικών απεικονίσεων των σκηνικών και των τοπίων.
Παρέχουν, έτσι, τη δυνατότητα στους κινηματογραφιστές να αποτυπώσουν τεράστιας έκτασης φυσικά ή αστικά τοπία από εξαιρετικά πλεονεκτικά σημεία και γωνίες λήψης.
Η εναέρια κινηματογράφηση και τα εναέρια πλάνα με drones μπορούν να προσθέσουν βάθος αλλά και επιβλητικότητα σε μια ταινία, βυθίζοντας ουσιαστικά το κοινό στο περιβάλλον.
2. Πλάνα παρακολούθησης και δυναμική κίνηση

Τα drones μπορούν επίσης να προσφέρουν πλάνα παρακολούθησης και δυναμικές κινήσεις, που κάποτε ήταν πολύ δύσκολο (ή και αρκετά δαπανηρό) να επιτευχθούν με παραδοσιακές μεθόδους.
Η σταθερότητα πτήσης των drones τους επιτρέπει να ακολουθούν πολύ ομαλά τους ηθοποιούς ή το εκάστοτε θέμα, δημιουργώντας μια αίσθηση κίνησης, έντασης ή και μυστηρίου στις σκηνές.
Αυτή η ευελιξία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για σκηνές δράσης και καταδίωξης.
3. Κοντινά πλάνα σε στενούς χώρους
Πέρα από πανοραμικές λήψεις και πλάνα παρακολούθησης, τα drones προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα καταγραφής κοντινών πλάνων μέσα σε μικρούς και στενούς χώρους, κάτι που οι συμβατικές κάμερες και τα παραδοσιακά μέσα θα δυσκολεύονταν να κάνουν.
Οι κάμερες που χρησιμοποιούνται στα γυρίσματα ταινιών είναι συνήθως αρκετά ογκώδεις, με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να χωράνε ευκολότερα μέσα σε στενούς χώρους, τραβώντας κοντινές λήψεις και ενισχύοντας την αφήγηση της ιστορίας.
4. Ευελιξία στις λήψεις σε πραγματικές τοποθεσίες
Υπάρχουν σκηνές οι οποίες είναι δύσκολο να γυριστούν κανονικά, οπότε συχνά χρησιμοποιείται το στούντιο για τη δημιουργία τους.
Όμως, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δίνουν τη δυνατότητα για καταγραφή πλάνων ακόμα και στις πλέον δυσπρόσιτες ή δύσβατες τοποθεσίες και περιοχές (π.χ. πλάνα σε ψηλά βουνά, γκρεμούς, πυκνά δάση, πλάνα πάνω από την επιφάνεια του νερού κ.λπ.).
Η ευελιξία και η ευκολία τους να πετάξουν σε τέτοια μέρη λύνουν τα χέρια των κινηματογραφιστών.
Παρεμπιπτόντως, αν θέλετε να δείτε ποια είναι τα καλύτερα επιχειρησιακά drones για το 2023, κατάλληλα για ειδικές αποστολές, ρίξτε μια ματιά στο σχετικό άρθρο μας!
Οφέλη της χρήσης drones στην παραγωγή ταινιών και στον κινηματογράφο
Είδαμε, λοιπόν, παραπάνω πώς χρησιμοποιούνται τα drones στον κινηματογράφο και στην παραγωγή ταινιών.
Τώρα σειρά έχει η παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της χρήσης τους, συγκριτικά με τη χρήση παραδοσιακών μέσων και μεθόδων.
Η αξιοποίηση των drones στα γυρίσματα ταινιών συνοδεύεται από ορισμένα εξαιρετικά οφέλη στη διαδικασία της κινηματογράφησης και της παραγωγής, μεταξύ των οποίων είναι:
1. Μείωση κόστους
Τα drones παρέχουν οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους για την επίτευξη εναέριων λήψεων και δυναμικών κινήσεων.
Εξαλείφουν την ανάγκη για πανάκριβες ενοικιάσεις εξοπλισμού (κάμερες, φώτα κ.α.), ναυλώσεις ελικοπτέρων, ενοικίαση συνεργείων και προσωπικού κ.λπ.
2. Εξοικονόμηση χρόνου

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν και το πλεονέκτημα της σημαντικής εξοικονόμησης χρόνου.
Οι πιο αποτελεσματικές διαδικασίες λήψης και καταγραφής αλλά και οι μικρότεροι χρόνοι προετοιμασίας – σε αντίθεση με τις πιο χρονοβόρες ανάγκες και ετοιμασίες ενός συνεργείου με τα παραδοσιακά μέσα – λύνουν τα χέρια των παραγωγών και των κινηματογραφιστών, μειώνοντας τα χρονοδιαγράμματα.
3. Ενίσχυση ασφάλειας
Η χρήση drones ειδικά σε δύσκολα γυρίσματα ενισχύει την ασφάλεια και μειώνει σημαντικά τους κινδύνους για το προσωπικό.
Αντί να χρειάζεται να πηγαίνουν τα μέλη του συνεργείου σε επικίνδυνες ή δύσβατες τοποθεσίες και να θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, πλέον οι χειριστές χειρίζονται τα drones από απόσταση, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι πιθανοί κίνδυνοι.
4. Αύξηση δημιουργικότητας
Τα drones δίνουν τη δυνατότητα στους κινηματογραφιστές να σκέφτονται δημιουργικά και να πειραματίζονται με πλάνα και γωνίες που προηγουμένως ήταν αδύνατα ή απαγορευτικά ακριβά.
Αυτή η διευρυμένη εργαλειοθήκη επιτρέπει πολύ πιο καινοτόμες αφηγήσεις.
5. Προσιτότητα για διευρυμένο κοινό
Τα drones καθιστούν την εναέρια κινηματογράφηση προσιτή σε ένα ευρύτερο φάσμα κινηματογραφιστών και όχι μόνο σε εκείνους που έχουν μεγάλους ή ικανοποιητικούς προϋπολογισμούς.
Οι ανεξάρτητοι ή μικρότεροι κινηματογραφιστές και οι μικρότερες και χαμηλότερου budget παραγωγοί έχουν πλέον και εκείνοι τη δυνατότητα να ενσωματώσουν εντυπωσιακά εναέρια πλάνα στις ταινίες τους, αγοράζοντας απλώς ένα καλό drone και νοικιάζοντας (προαιρετικά) έναν καλό χειριστή.
Ταινίες που χρησιμοποίησαν drones για γυρίσματα

Πριν κλείσουμε, χρήσιμο θα είναι να δούμε και ορισμένες δημοφιλείς ταινίες που χρησιμοποίησαν drones στα γυρίσματα κάποιων σκηνών τους.
Πάμε να τις δούμε:
- Skyfall
Η ταινία του James Bond “Skyfall” (2012) χρησιμοποίησε εκτενώς drones για τη μαγευτική εναρκτήρια σεκάνς της.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρείχαν εκπληκτικές εναέριες λήψεις του Μεγάλου Παζαριού της Κωνσταντινούπολης και των ταρατσών της πόλης, θέτοντας τις βάσεις για την υψηλής ταχύτητας δράση της ταινίας.
- The Wolf of Wall Street
Το “The Wolf of Wall Street” του Μάρτιν Σκορτσέζε χρησιμοποίησε drone για να καταγράψει καθηλωτικά εναέρια πλάνα από πολυτελή γιοτ και επαύλεις, προσθέτοντας μια μεγαλοπρεπή και συναρπαστική διάσταση στην αφήγηση της ταινίας.
- Spectre
Tο “Spectre” (2015), μια ακόμα προσθήκη στο franchise του James Bond, έκανε άφθονη χρήση drones για την εναρκτήρια σκηνή του που διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της Ημέρας των Νεκρών στην Πόλη του Μεξικού.
Το αποτέλεσμα ήταν μια οπτικά εντυπωσιακή και καθηλωτική σεκάνς.
- Jurassic World
Το blockbuster με επίκεντρο τους δεινοσαύρους που ακούει στο όνομα “Jurassic World” χρησιμοποίησε drones για να γυρίσει εναέρια πλάνα του φανταστικού πάρκου και των προϊστορικών κατοίκων του.
Η χρήση των drones προσέδωσε μια αίσθηση μεγαλοπρέπειας στην ταινία.
Πώς χρησιμοποιούνται τα drones στον κινηματογράφο – Συμπερασματικά
Η ανάγνωση του παραπάνω άρθρου θα σας κάνει να σταματήσετε πλέον να αναρωτιέστε πώς χρησιμοποιούνται τα drones στον κινηματογράφο.
Όπως καταλαβαίνετε, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αναδειχθεί σε ιδιαίτερα ισχυρά και πολύτιμα εργαλεία για τη βιομηχανία του κινηματογράφου και της παραγωγής ταινιών, δίνοντας δυνατότητες που παλαιότερα δεν υπήρχαν καν στη φαντασία κανενός παραγωγού, κινηματογραφιστή ή σκηνοθέτη.
Αν δραστηριοποιείστε στον συγκεκριμένο τομέα και θέλετε να εξασφαλίσετε καθηλωτικά πλάνα, ρίξτε μια ματιά στα κορυφαία επιχειρησιακά DJI drones που διαθέτουμε!