Θεματική εικόνα για μεταφορές με drone. Μικρό drone κουβαλάει πακέτο προς παράδοση.

Έρχονται οι μεταφορές με drones στην Ελλάδα!

Αμέτρητες είναι οι χρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τόσο οι τωρινές όσο και εκείνες που θα εφαρμοστούν ευρύτερα στο μέλλον.

Μία από αυτές που δεν έχουμε δει ακόμη αλλά πρόκειται να δούμε σε λίγα χρόνια, είναι και οι μεταφορές με drone στην Ελλάδα.

Εάν ενδιαφέρεστε για το συγκεκριμένο ζήτημα, μην πάτε πουθενά και συνεχίστε να διαβάζετε, καθώς παρακάτω θα ενημερωθείτε για το πεδίο των εμπορευματικών μεταφορών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για το τι πρόκειται να γίνει στη χώρα μας αλλά και για το πώς συνδέεται η (πάντα καινοτόμα) MyHelis με όλα αυτά.

Σας κεντρίσαμε την περιέργεια; Πάμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε!

Τι είναι τα cargo drones

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μεταφέρουν φορτία και αγαθά λέγονται cargo drones.

Τα συγκεκριμένα αεροχήματα λειτουργούν αυτόνομα, δηλαδή χωρίς να υπάρχει ανάγκη πιλότου ή χειριστή.

Παρεμπιπτόντως, για να ανακαλύψετε περισσότερα γύρω από το τι είναι τα αυτόνομα drones, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας!

Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να μεταφέρουν μικρότερα ή μεγαλύτερα εμπορεύματα και φορτία.

Για παράδειγμα, ένα cargo drone μπορεί να αναλάβει και να εκτελέσει μεταφορά φαρμάκων και άλλου υγειονομικού εξοπλισμού (π.χ. εμβόλια), φαγητού, αλληλογραφίας αλλά και διαφόρων ειδών εμπορικά προϊόντα.

Δείτε στο σχετικό μας άρθρo περισσότερα για το μέλλον του delivery με drones!

Ταχυδρομικές υπηρεσίες με cargo drones στην Ελλάδα!

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, η μεταφορά αγαθών με drones μπορεί να μεταμορφώσει σημαντικά τον συγκεκριμένο τομέα, με τα οφέλη να είναι τεράστια.

Αυτά τα οφέλη έρχεται να απολαύσει η Ελλάδα, καθώς εδώ και λίγους μήνες και συγκεκριμένα από τις αρχές Νοεμβρίου του 2023, η βουλγαρική εταιρεία Dronamics ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) για τις πρώτες παραδόσεις αλληλογραφίας με cargo drones.

Αυτή η πρόθεση συνεργασίας των δύο εταιρειών σηματοδοτεί ουσιαστικά μια αλλαγή παραδείγματος στον τομέα των παραδόσεων και των μεταφορών, μιας και με αυτόν τον τρόπο αξιοποιείται μια τεχνολογία αιχμής για καλύτερες και πιο αποτελεσματικές ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Λευκό cargo drone έχει αφήσει ένα πακέτο πάνω σε ένα ξύλινο παγκάκι.

Η Dronamics θα παρέχει middle mile delivery στα ΕΛΤΑ. Θα ξεκινήσει με υπηρεσίες εσωτερικής ναυσιπλοΐας που θα συνδέουν τα νησιά με την ηπειρωτική χώρα. Ο βασικός στόχος είναι η βουλγαρική startup να δημιουργήσει αυθημερόν δρομολόγια που θα συνδέουν την Αθήνα με τον βορρά αλλά και με τα νησιά στον νότο.

Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ταχύτητα, χαμηλότερο κόστος αλλά και περιβαλλοντικά φιλικότερες παραδόσεις σε απομακρυσμένες και μη επαρκώς εξυπηρετούμενες περιοχές. 

Για να δείτε ποιες άλλες καινοτόμες χρήσεις μπορεί να έχουν τα drones στο μέλλον, διαβάστε το άρθρο που έχουμε γράψει για εσάς!

Η MyHelis πρωτοπορεί με cargo drones!

Τα κορυφαίας ποιότητας DJI drones που εμπορεύεται η MyHelis είναι ο βασικότερος (αλλά όχι ο μοναδικός) λόγος της δημοφιλίας και της αξιοπιστίας της στην αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ένας ακόμα σπουδαίος λόγος είναι η πρωτοπορία και η καινοτομία μας!
Η συμμετοχή μας στο ερευνητικό έργο Cargo Bikes and Drones (ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 και προέβλεπε είχε χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2023) είναι τεράστιας σημασίας, καθώς το συγκεκριμένο εγχείρημα αναφέρεται σε ένα πρώτο στάδιο εισαγωγής ποδηλάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο πεδίο των εμπορευματικών μεταφορών.

Τι είναι το Cargo Bikes and Drones

Πρόκειται για ένα έργο που επιχειρεί να καθιερώσει ποδήλατα (cargo bikes) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (cargo drones) για τη μεταφορά φορτίων.

Έτσι, θα καλύπτονται καλύτερα κάποιες ανάγκες, όπως είναι η ταχύτητα της μεταφοράς ή η προστασία ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών. 

Είναι, επίσης, σίγουρο ότι στο πιο μακρινό μέλλον τα cargo drones και τα cargo bikes θα μπορούν να καλύπτουν πιο συμβατικές ανάγκες μεταφοράς και παράδοσης, καθώς η τεχνολογία τους αναμένεται να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να μπορούν να μεταφέρουν ακόμα μεγαλύτερα βάρη.

Το συγκεκριμένο έργο αρχικά προέβλεπε τη συνεργασία ποδηλάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με τα drones να χρησιμοποιούν βάσεις απογείωσης και προσγείωσης, όπου θα γίνεται και η μεταφόρτωση των εμπορευμάτων στα cargo bikes.

Επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και, πιο συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Γεωγραφίας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών.

Στόχοι του Cargo Bikes and Drones

Cargo drone μεταφέρει πακέτο σε μια παραθαλάσσια περιοχή.

Οι στόχοι του συγκεκριμένου έργου ήταν:

  1. Να ερευνήσει τα ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση drones και ποδηλάτων στις εμπορευματικές μεταφορές σε περιοχές με ποικίλα πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά.
  1. Να δημιουργήσει ένα πρότυπο για τον υπολογισμό κόστους, κατανάλωσης ενέργειας και χρόνου μετακίνησης με τα cargo bikes και drones, σε διαφορετικές κάθε φορά συνθήκες.
  1. Να φτιάξει ένα λογισμικό που θα δέχεται δεδομένα σχετικά με τη θέση των σημείων απογείωσης / προσγείωσης, τις διευθύνσεις των αποστολέων και των παραληπτών και τα διάφορα χαρακτηριστικά των χερσαίων δικτύων.

Τελικός στόχος του ερευνητικού αυτού έργου είναι να συμβάλει στην καθιέρωση της χρήσης των συγκεκριμένων μέσων για εμπορευματικές μεταφορές.

Η συμβολή των επιχειρησιακών drones της MyHelis

Η MyHelis συμμετείχε στο συγκεκριμένο έργο προσφέροντας τα drones και την τεχνογνωσία της, προκειμένου να πραγματοποιηθούν πιλοτικά οι πτήσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Καλαμάτα, Πάτρα, Ηράκλειο, Κόρινθος).

Με τη συμβολή μας έγινε εφικτό να παρακαμφθούν τα περίπλοκα ή με φτωχά γεωμετρικά χαρακτηριστικά οδικά δίκτυα (κλίσεις, μικρό πλάτος κ.λπ.) αλλά και να συνδεθεί η ηπειρωτική χώρα με τα νησιά που δεν έχουν αεροδρόμιο και χαρακτηρίζονται από δύσβατες περιοχές.

Έτσι, η MyHelis συμβάλλει έμπρακτα στη βελτίωση του τομέα των εμπορευματικών μεταφορών!

Μεταφορές με cargo drones στην Ελλάδα – Σύνοψη

Όπως διαπιστώνετε, τα drones έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον μας, βρίσκοντας συνεχώς νέα πεδία να φανούν χρήσιμα.

Οι μεταφορές με cargo drones παρουσιάζουν εξαιρετικά σημαντικά οφέλη, όπως ταχύτερες, φθηνότερες και πιο “πράσινες” παραδόσεις και μεγαλύτερη προσβασιμότητα. Έτσι, είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή στο (όχι τόσο μακρινό) μέλλον, οι υπηρεσίες μεταφοράς με drone θα είναι απόλυτα συνηθισμένες.

Μη χάσετε την ευκαιρία να βρείτε στη σελίδα μας τα ασυναγώνιστα επιχειρησιακά drones της DJI και να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στις επιθυμίες και στις (προσωπικές ή επαγγελματικές) ανάγκες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *